Tomme offentlige bygninger er perfekte til malearbejde

Direktør Ole Draborg. Foto: Nicky De Silva.
Direktør Ole Draborg. Foto: Nicky De Silva.

Selvom mange offentlige bygninger er tomme på grund af coronavirus, får håndværkerne ikke lov til at gøre deres arbejde. Det ville ellers være oplagt at male, mens lokalerne er tomme – og der ikke er fare for smitte nogen.

Det giver ingen mening, at malerne og andre håndværkere ikke kan blive lukket ind på skoler, universiteter og andre offentlige bygninger for at arbejde, selvom de offentlige institutioner er lukket ned for personale og studerende. Det er oplagt at male, mens lokalerne er tomme – og ingen vil være i fare for at blive smittet med corona.

Aalborg Universitet har for eksempel både offentliggjort på deres facebookside og en nyoprettet corona-hjemmeside, at alle universitets bygninger er lukket. Det er derfor ikke muligt at komme ind på universitet, hverken med kort eller kode.

SMVdanmark: Corona kan ikke lukke byggeri

SMVdanmarks chefjurist Peter Andersen mener ikke som udgangspunkt hverken bygherrer eller entreprenører kan påberåbe sig corona som begrundelse for enten at standse et byggeri eller forlade en byggeplads. Den generelle risiko er i sig selv ikke nok.

Der kan dog opstå situationer, hvor corona kan være grundlag for en force majeure situation, eksempelvis hvis der er konstateret smittede på byggepladsen. Også hvis arbejdet foregår på et plejehjem i drift, vil en standsning kunne begrundes med henvisning til force majeure.

Der skal altså nogle ekstraordinære konkrete kvalificerede forhold til, før bygherren eller entreprenørerne kan påberåbe sig force majeure som begrundelse for at forsinke, lukke eller udeblive fra et byggeri.

Derfor opfordrer vi politikerne til at åbne op for muligheden, så malerne kan fortsætte deres arbejde.

Det giver ingen mening, at malerne og andre håndværkere ikke kan blive lukket ind på skoler, universiteter og andre offentlige bygninger.

Relateret indhold