Pioner: Kommune opretter eget solcelleselskab – starter med 18.500 kvm

Som en af de første kommuner etablerer Furesø Kommune eget klimaselskab, der skal etablere solcelleanlæg på de kommunale tage. Frem mod 2026 bliver der etableret 18.500 kvm solcelleanlæg.
Stavnsholtskolen er en af de kommunale bygninger i Furesø Kommune, der snart kan få solceller på taget og bidrage til mere grøn strøm i kommunen. På sigt kan andre grønne løsninger komme til.
Stavnsholtskolen er en af de kommunale bygninger i Furesø Kommune, der snart kan få solceller på taget og bidrage til mere grøn strøm i kommunen. På sigt kan andre grønne løsninger komme til.

18.500 kvm kommunale tage i Furesø Kommune ligger bare og venter på at der kan blive opsat solcelleanlæg på dem. Og det kommer snart til at ske, for byrådet har vedtaget at etablere ‘Furesø Kommune Klimaselskab af 2023’, der til at starte med skal etablere solceller på tagene af skoler, sportshaller og andre kommunale tage.

– Der er et stort potentiale for at sætte solceller på vores mange kommunale tage. Det er vigtigt for vores mål om at blive CO2-neutral i Furesø Kommune i 2030. Når Byrådet i enighed nu etablerer et solcelleselskab, skyldes det, at kommunerne ikke selv kan etablere solceller på egne tage, og at arealerne hver for sig er for små til at være interessante for private firmaer. Derfor må vi etablere vores eget selskab – selv om det er bøvlet – for at kommer videre med klimadagsordenen, siger borgmester Ole Bondo Christensen.

Kommunen har finansiering på plads og er langt med første udbud. Dermed bliver Furesø Kommune en af de allerførste kommuner, der kommer i gang med solceller på kommunale tage.

Sparer ca. 1.880 tons CO2 hvert år

Fra 2023-2026 vil der blive etableret solcelleanlæg for 3.107 kWp svarende til 18.500 kvm. solceller. Alene i 2023 vil der blive etableret solceller for 777 kWp på 4.600 kvm på Furesøs tage. Bygninger som Stavnsholtskolen og Værløse Svømmehal er allerede udpeget til at blive nogle af de første.

De mange solceller, der gør det muligt at producere grøn strøm, vil give en samlet CO2-besparelse på ca. 1.880 tons hvert år fra 2027.

Går efter en økonomi i balance

Formålet med det nye klimaselskab er ikke at generere et økonomisk afkast til kommunen, men alene at skabe muligheden for at etablere grøn strøm via solceller indenfor en økonomi i balance på sigt.

Hvis der genereres overskud, investeres det i nye klimatiltag. Samtidig undersøger kommunen, om der er mulighed og interesse for at etablere energifællesskab i samarbejde med borgere og virksomheder i kommunen for sammen at løfte mulighederne for at producere grøn strøm og reducere udledning af CO2.

– Vi vil gerne have borgere, forsyningsselskaber og andre virksomheder med i dette samarbejde, så vi kan få endnu mere grøn strøm i stikkontakterne i kommunen. Der er store potentialer for den grønne omstilling her, siger Ole Bondo Christensen.

Læs også: VE-anlæg skal dække hele kommunens elforbrug

Selskabet er en kommerciel virksomhed, som kommunen ejer. Den skal som udgangspunkt sælge sin grønne strøm til kommunen til markedspris. Evt. overskudsstrøm sælges til elnettet – også på markedsvilkår.

Klima indgår i selskabsnavnet, så det evt. kan bruges til andre grønne tiltag ud over solceller.

Relateret indhold