Byggeriet balancerer på en knivsæg

Administrerende direktør Henrik Garver fra FRI. Pressefoto.
Administrerende direktør Henrik Garver fra FRI. Pressefoto.

FRI’s seneste konjunkturundersøgelse viser, at den rådgivende ingeniørbranche fortsat vil vokse i omsætning og antal beskæftigede henover årsskiftet 2015/16. Samtidig ser det ud til, at 2015 vil blive et år, der som minimum matcher 2014 på indtjeningen på trods af, der er færre opgaver fra offentlige bygherrer.

Med FRI’s konjunkturmåling for oktober 2015 ser det ud til at der er sket et skift, så det nu hovedsageligt er de private bygherre, der driver væksten i branchen. Under krisen var det investeringer i infrastruktur og i det offentlige byggeri, der fungerede som vækstdriver.

Det er der nu skruet ned for, mens der er fremgang i erhvervsbyggeriet og boligbyggeriet. Det skaber en ny form for usikkerhed, hvor markedet er i fremgang, men kunderne skifter. Og det kræver tilpasning i rådgivervirksomhederne. Derfor ser vi også, at en større del af virksomhederne end hidtil forventer at have færre ansatte om seks måneder end i dag, samtidig med at det samlede tal for den fremtidige beskæftigelse i branchen fortsat er stigende.

Tre søjler

De sidste fem år har der været tre bærende søjler for omsætningen i den rådgivende ingeniørbranche: Investeringer i infrastruktur, offentligt byggeri samt eksport og internationale opgaver. Disse er løbende blevet suppleret af andre markedsområder, som har varieret mere henover perioden.

Summen er, at markedet er langt mere usikkert netop nu. Vi står i en situation, hvor vi må forvente, at det bliver de private opgaver, som skal drive væksten i branchen. Det er et skift der skaber turbulens, fordi hver enkelt virksomhed skal ændre fokus i forhold til de nye kundegrupper, samtidig med at væksten bliver endnu mere afhængig af styrken i et kommende dansk opsving.

Samlet set ser vi dog en positiv udsigt for branchen, blandt andet fordi danske erhvervsvirksomheder de seneste år, har opbygget et stort investeringsefterslæb.

Relateret indhold