Kongehøj og Kongehøjen: skala vinder dem begge

skala architecture har lige vundet totalentreprisen på børnehuset Kongehøj i Vejen. Nu vinder tegnestuen også konkurrencen om Kongehøjens Børnehus i Aabenraa.
En kvinde og to børn går på græsareal foran institution.
Når det nye Kongehøjens Børnehus står færdigt i Aabenraa i december 2026, vil langt det meste af den omkringliggende natur være bevaret fra den eksisterende institution. Visualisering: skala architecture

De skal til at holde tungen lige i munden i arkitektvirksomheden skala architecture. I sidste uge kom det frem, at den Horsens-baserede tegnestue er udpeget som totalrådgiver og arkitekt på børnehuset Kongehøj, som Vejen Kommune opfører i det sydlige Vejen.

Nu har skala architecture så i samarbejde med Chr. Johannsen og Sweco vundet konkurrencen om opførelse af Kongehøjens Børnehus i Aabenraa. Av. Den bliver vanskelig.

Det nye børnehus vil kunne rumme 50 vuggestuebørn og 100 børnehavebørn. De får bl.a. et stort hjerterum, der åbner sig op mod fire verdenshjørner, at boltre sig på. Visualisering: skala architecture

Heldigvis er der lidt flere forskelle end et -en i navnet. Således går byggeriet af børnehuset i Vejen i gang til august og forventes færdigt i september 2025, mens byggeriet i Aabenraa forventes at gå i gang til november og stå færdigt i december 2026, viser et opslag i Byggefaktas SMART-database over bygge- og anlægsprojekter i Danmark.

Multifunktionelt hjerterum

Den integrerede institutionen i Aabenraa bliver på i alt cirka 1.500 kvm fordelt på blandt andet fire stuer til vuggestuebørnene og fem stuer til børnehavebørn, fællesrum/multirum, personalefaciliteter og produktionskøkken. Stuerne vil alle få tilknyttet rum til mindre grupper af børn. Produktionskøkkenet vil kunne producere mad til alle daginstitutionens børn.

Læs også

Bygger nyt børnehus af genbrugte byggematerialer

Institutionens kerne er fællesrummet – et multifunktionelt hjerterum, som danner omdrejningspunktet for institutionen og kan tilpasses forskellige aktiviteter og læringsmiljøer. Her har børnene mulighed for at dyrke det store fællesskab.

Der er sikret gode lysforhold og kig mod de grønne udearealer inde fra børnehuset. Derved knyttes landskab og hus sammen. De store glaspartier opløser grænserne mellem inde og ude. Visualisering: skala architecture

– For os indebærer bæredygtighed mere end blot klimaaspekter. Som en drivende faktor, både i forhold til bæredygtighed og til projektet som helhed, prioriterer vi at fremme det store og det mindre fællesskab. Stuerne udgør børnenes daglige base og er designet med en mere indadvendt tilgang sammenlignet med fællesrummene. Det giver børnene et sted, hvor de kan finde ro og plads til fordybelse. Vi har designet et hus og landskab, som understøtter den pædagogiske praksis og børns udvikling, udtaler Julie Ankjær, kreativ chef og partner hos skala architecture.

Shelters og udkigstårne

Den nye integrerede daginstitution skal erstatte de eksisterende institutioner Kongehøjens Børnehave og Vuggestuen Fjordløkken.

Form og placering at det nye børnehus gør, at langt det meste omkringliggende natur kan bevares og integreres i nye opgraderede rammer og tidssvarende miljøer. Der planlægges bl.a. nye nærarealer, shelters og udkigstårne, mens legearealer og zoner fra den eksisterende legeplads bevares fuldt intakte.

Læs også

Bygger børnehus til adskillelse og inviterer lokalsamfundet indenfor

Den samlede projektsum for byggeriet er på 55,3 mio. kr. Byggeriet opføres i faser, så børnene ikke skal genhuses. Efter nedrivningen af et ubenyttet fritidshjem, som er sammenbygget med den eksisterende børnehave, opføres den første del af byggeriet. Når den del er klar tages den i brug, opføres resten af byggeriet.

Kongehøjens Børnehus

Adresse: Sandved 45, 6200 Aabenraa

Bygherre: Aabenraa Kommune

Bygherrerådgiver: Kuben Management

Totalentreprenør: Chr. Johannsen

Arkitekt og landskabsarkitekt: skala architecture

Ingeniør: Sweco

Forventet byggestart: November 2024

Forventes færdigt: December 2026

Anslået byggesum: 37 mio. kr.

Samlet projektsum: 55,3 mio. kr.

Omfang: 1.500 kvm, 1 etage. Projektet omfatter opførelse af Kongehøjens Børnehus med plads til ca. 35 ansatte, 50 vuggestuebørn og 100 børnehavebørn fordelt på ni stuer. Dertil kommer fællesrum/multirum, personalefaciliteter og produktionskøkken.

Kilde: SMART/Bygefakta

Relateret indhold