Arkitekturen er under forandring – det fejres i hele landet

Mandag d. 7. oktober løber Arkitekturens Dag endnu engang af stablen. På Dagens Byggeri har vi kastet et blik på programmet for dagen, som byder på mere end 110 arrangementer i hele landet.
Tscherninghuset set indefra.
Tscherninghuset, der er vinder af samarbejdsrisen, set indefra. Der er benyttet benyttet 89 % genbrugte og upcyclede materialer i forbindelse med renoveringen.

Traditionen tro fejres Arkitekturens Dag den første mandag i oktober, og i år afholdes den derfor mandag d. 7. oktober. Arkitekter, kommuner, ejendomsudviklere og bygherrer inviterer til rundvisninger og arrangementer landet over, hvor de giver deres bud på, hvordan vi kan bygge mere bæredygtigt.

Læs også

Få arkitektur på hjernen på Arkitekturens Dag

I Danmark står byggeriet for 30 % af C02-udledningen samt 40 % af den samlede affaldsproduktion. Det er derfor afgørende, at byggeriet arbejder på at skabe flere grønne tiltag i branchen.

Arkitekturens Dag giver et indblik i, hvordan byggeriet kan gøres mere bæredygtigt, og hvilke initiativer der løbende igangsættes.

Læs også

240 projekter viser nye klimavenligere veje gennem arkitektur og design

Dagens Byggeri har kigget på programmet og samlet et udpluk af de arrangementer, der bliver afholdt i år:

Holstebro: Der vil på arkitekturens dag være et oplæg ved arkitekt MAA Anders Lendager samt byvandring på sygehusgrunden i Holstebro, hvor man kan høre nærmere om planerne for omdannelsen af grunden.

Aarhus: Også den gamle sygehusgrund i Aarhus, som skal omdannes til et nyt kvarter, kan besøges i forbindelse med Arkitekturens Dag.

Med arrangementer i hele landet – hele ugen – er der rig mulighed for at komme helt tæt på nytænkende arkitektur, byrum og byudviklingsprojekter. Foto: Arkitektforeningen.

Og den aarhusianske tegnestuen ReVærk åbner dørene til deres værksted og fortæller om deres arbejde med at udvikle og gentænke arkitektonisk kvalitet med biogene byggematerialer.

Høje-Taastrup: Her kan man opleve Tschernings nyligt transformerede hovedsæde, som b.la. er opført med mursten, træ og beton fra nedrivninger. Med 89 % genbrug og med en rute af oplevelser og overraskelser er det et kontorhus ud over det sædvanlige.

Randers: På Randers Rådhus kan man se 17 forslag fra idékonkurrencen ”Det er dejligt på landet” om, hvordan man kan omdanne landejendomme og skabe nye fællesskaber i landsbyer.

Illustration fra forslaget “Vandvindingen – landsbyens transformative rejse mod bæredygtighed”, som har vundet 1. præmien i idékonkurrencen ”Det er dejligt på landet”. Af MAA Martin Sørensen og Landskabsarkitekt MDL Anna Rämert (r’mark landskab og arkitektur) samt Anne Høst (Høst Arkitektur) og Simon Rode MAA (Rode Studio). Foto: Arkitektforeningen.

Fyn: I Tarup-Davine kan man besøge den transformerede landejendom, som er omdannet til et fælles mødested for alle i naturen. Og på Svendborg Bibliotek inviteres familier til workshop om Fremtidens Bibliotek med to arkitekter bosat på Sydfyn.

De nævnte arrangementer kan ligge både på, før og efter d. 7. oktober. Se her, hvad der ellers er på programmet for Arkitekturens Dag.

Relateret indhold