3XN vinder konkurrence om kontorbygning i Stockholm

3XN har vundet parallelopgaven med at tegne Kvarter 15 i Östra Hagastaden i Stockholm. Den nye kontorbygning kommer til at forbinde det gamle "stenkvarter" med den offentlige Hagaparken og Brunnsviken-søen med en rampe for fodgængere og cyklister.
Bygningen bliver godt 24.000 kvadratmeter. Visualiseringer: 3XN/SBK/White arkitekter.
Bygningen bliver godt 24.000 kvadratmeter. Visualiseringer: 3XN/SBK/White arkitekter.

Om projektet

  • Bygherre: Atrium LjungbergArkitekt: 3XNFunktion: Kontor og handelBruttoareal: 24.505 m2

Kvarter 15 bliver en moderne og fleksibel kontorbygning, der kommer til at danne indgangen til Stockholms nordlige byport mellem motorvejen, byen og Hagaparken.

I et nyt klassisk formsprog skiller den nye bygning sig ud fra de eksisterende bygninger i kvarteret, men det skal samtidig smelte sammen med sine naboer med materialevalg som tegl og farver i rødbrune nuancer.

Projektet forventes godkendt til næste år.
Projektet forventes godkendt til næste år.

Arkitektur skaber adfærd

Udover at skabe forbindelse mellem Stockholm og Hagaparken vil bygningen skærme parken af for trafikstøj.

Bygningens bølgende form giver plads til to byrum og pladser i gadeplan, der får et blødt og åbent udtryk.

Inde i bygningen tilbydes en række fleksible arbejdsmiljøer, hvor det at skabe sociale synergier mellem bygningens forskellige brugere vil være et centralt tema.

– Der er behov for at skabe rum, der sætter gang i folks fantasi og kreativitet. I en kompleks bygning med flere forskellige lejere er det vigtigt at skabe rum, der giver mulighed for vidensdeling og inspiration på tværs af at bygningens brugere og organisationer, siger Jan Ammundsen, der er ansvarlig for Kvarter 15 og seniorpartner hos 3XN.

Bygningen skal rummer flere forskellige lejere, så det har krævet fokus på fleksibilitet i rammerne.
Bygningen skal rummer flere forskellige lejere, så det har krævet fokus på fleksibilitet i rammerne.

En destination og oplevelse

Kvartal 15 får en fodgænger- og cykelrampe, der forbinder Stockholm med naturskønne Hagaparken og Brunnsviken. Rampen løber langs hele bygningen og følger en let bølgende form fra Hagabroen ned til de to pladser med caféer, restauranter og butikker.

På bygningens laveste tag placeres en terrasse, der tilbyder panoramaudsigt ud over Hagaparken. Dele af taget bliver grønt og beplantes for at hjælpe med at tilbageholde regnvand, og kan suppleres med solceller.

Relateret indhold