Trods flere initiativer er andelen af kvinder i byggeriet stort set uændret

Antallet af kvinder i bygge- og anlægsbranchen er fortsat under 10 %, og der er dermed et stykke vej endnu, siger direktør i DI Byggeri, Anders Stouge, som dog ser spændende initiativer ude i virksomhederne.
- Det er primært et fokus på køn, der præger diversitetsdagsordenen, og selvom der bliver talt meget om det, så ser vi ikke den helt store stigning endnu, lyder det fra DI Byggeri. Foto: Gettyimages.
- Det er primært et fokus på køn, der præger diversitetsdagsordenen, og selvom der bliver talt meget om det, så ser vi ikke den helt store stigning endnu, lyder det fra DI Byggeri. Foto: Gettyimages.

I dag afholdes Byggeriets Diversitetsdag 2024 i Industriens Hus i København, og her har Anders Stouge, direktør i DI Byggeri, præsenteret de senere års udvikling inden for diversitet bl.a. med fokus på andelen af kvinder i bygge- og anlægsbranchen:

– Det er en dagsorden, der er kommet markant mere fokus på, og som vi ser flere organisationer kaste sig ind i kampen for. F.eks. har Boss Ladies taget initiativ til at synliggøre kvindelige rollemodeller i byggeriet, siger han.

Har endnu ikke set den helt store stigning

I 2019 satte DI sig sammen med det dengang nyetablerede Byggeriets Kvinderåd, der er sat i verden for at trække flere kvinder til bygge- og anlægsbranchen, og dengang lød målet på en fordobling af andelen af kvinder i byggeriet over de næste 10 år.

Læs også: Bravidas nye direktør: For få faglærte er et samfundsproblem, vi skal være med til at løse

Tal fra jobindsats.dk viser dog, at udviklingen ift. målsætningen lader vente på sig:

Ifølge fremskrivningen skulle antallet af kvinder fra 2018 til 2023 have været 13,9 %, men tallet er 9,6 %:

– Det er primært et fokus på køn, der præger diversitetsdagsordenen, og selvom der bliver talt meget om det, så ser vi ikke den helt store stigning endnu, hvor vi i skrivende stund er knap 10 % kvinder i branchen, siger Anders Stouge.

Læs også: DI og Dansk Metal ønsker et opgør med gymnasiet: “Systemet fungerer ikke”

Han tilføjer:

– Kvinderådets målsætning er 20 % kvinder i 2028, så vi har et stykke vej endnu. Men mange virksomheder gør meget for at tiltrække både talentfulde mænd og kvinder.

I 2018 var antallet af mænd i byggeriet 127.706, og 12.955 var kvinder. I 2023 var antallet af mænd 145.173, og 15.482 var kvinder.

Spændende initiativer

Fordelt på arbejdsfunktioner viser tal fra Danmarks Statistik og Byggeriets Samfundsansvar desuden, at det stadig er ca. 74 % af kvinderne i byggeriet, som er beskæftiget på kontor, mens kvinder, der arbejder med de udførende opgaver, udgør 4 %.

Desuden er andelen af kvinder blandt de færdiguddannede på erhvervsuddannelserne inden for bygge- og anlægsbranchen stort set uændret siden 2018.

Læs også: Rambøll vinder ny diversitetspris: 12 pct. flere kvinder

Anders Stouge ser dog en positiv tendens:

– Mange virksomheder har spændende initiativer til at få flere kvinder i byggeriet og øge diversiteten. Bl.a. gennem lærlingeprogrammer, rollemodeller i virksomhederne og DI’s Diversitetsløfte, hvor nu 68 medlemsvirksomheder i byggeriet, har tilsluttet sig løftet.

– Det er bestemt tendensen, at flere og flere virksomheder får mangfoldighedspolitikker, siger han.

Relateret indhold