Golfstrømmens lune vande er kilde til bæredygtig fjernvarme i Klaksvik

Klimaambitionerne på Færøerne flugter med de fleste andre europæiske lande, og i Klaksvik bidrager man særdeles innovativt til den grønne omstilling efter de forhåndenværende søms princip. Med den lune Golfstrøm, der som bekendt smyger sig om Færøerne, er havvandetmere eller mindre ni grader varmt året rundt. Den konstante temperatur er ideel, når havvand skal omsættes til fjernvarme, og det gør man med stor succes i Færøernes næststørste by.
Nyt fjernvarmesystem på Færøerne
Nyt fjernvarmesystem på Færøerne

I dag er Færøernes varmeforsyning fordelt på cirka 30 procent vedvarende og 70 procent fossil energi. Men den relativt høje og ikke mindst konstante havtemperatur i landet udgør et særligt potentiale, som Klaksviks lokalpolitikere i samarbejde med ingeniørvirksomheden SMJ nu har omsat til et fjernvarmeprojekt, der potentielt kan revolutionere Færøernes energiforsyning og nedbringe anvendelsen af fossile energikilder.

– Det er nu fire år siden, vores havvand til fjernvarmeanlæg stod færdigt, fortæller Klaksviks tidligere borgmester, Jógvan Skorheim, der i sin tid var med til at søsætte det visionære projekt.

– Vi skulle i gang med at udskifte en stor del af Klaksviks udtjente kloaksystem. Den lejlighed benyttede vi til at etablere nye fjernvarmerør med havvand, nu hvor den halve by alligevel var gravet op.

Havets svar på jordvarme

Man har i årevis anvendt jordvarmepumper, der trækker varmen ud af dybere jordlag, forstærker den og giver varme til boliger. Med havvandsprojektet i Klaksvik har man anvendt det samme princip. Det ni grader varme vand ledes gennem byens nye fjernvarmerør via varmevekslere til de bygninger, der indtil nu er tilkoblet systemet. I hver bygning er installeret en varmepumpe på størrelse med et almindeligt oliefyr, som opvarmer vandet til 60 grader, før det ledes ud i radiatorerne.

Halvdelen af den strøm, der driver varmepumperne kommer fra vindmøller, så projektet i Klaksvik bidrager markant til landets klimaambition.

– Færøerne har et 2030-mål om bæredygtig energiforsyning i hele landet, men som situationen er lige nu, bliver vi nok ti år forsinkede. Det er jo op til det politiske flertal at prioritere den grønne omstilling. I Klaksvik er vi med havvandsprojektet godt på vej i den rigtige retning, men der er stadig et stykke at gå for Færøerne som helhed, siger Jógvan Skorheim, der er medlem af det socialliberale Sjálvstýrisflokkurin, Selvstyrepartiet.

Indtil videre er fem af Klaksviks større bygninger koblet på systemet, blandt andet en af byens skoler, en sparekasse og et missionshus, og flere vil blive koblet på systemet de kommende år.

1. Havvarme som energikilde.  2. Pumpevekselhus med pumper og varmevekslere.  3. Havvand, der pumpes mellem pumpevekselhus og varmecentral.   4. Varmecentral med varmepumpesystem.  5. Slutbruger
1. Havvarme som energikilde. 2. Pumpevekselhus med pumper og varmevekslere. 3. Havvand, der pumpes mellem pumpevekselhus og varmecentral. 4. Varmecentral med varmepumpesystem. 5. Slutbruger

Et rekreativt biprojekt

I forbindelse med anlæggelsen af det nye fjernvarmesystem har klaksvikerne tænkt kreativt på flere niveauer. Koldt vand er et naturligt biprodukt af varmeproduktionen; i stedet for blot at lede det afkølede vand tilbage i havet, anvendes det til nedkøling af byens skøjtebane.

– Det er ren win win, siger Jógvan Skorheim.

Udover havvand-til-fjernvarmeprojektet anvender færingerne både vind- og vandkraft, havstrøm og jordvarme til øernes energiforsyning. Klaksvik Kommune står for finansieringen af det nye fjernvarmeanlæg, der indtil videre har kostet 12 mio. kroner.

Relateret indhold