By & Havn: Vi har sat stregerne til fremtidens København

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2019 - og frem mod 2020. I dag administrerende direktør Anne Skovbro, By & Havn.
Anne Skovbro er administrerende direktør for By & Havn. Pressefoto.
Anne Skovbro er administrerende direktør for By & Havn. Pressefoto.

Hvad har for dig og din organisation kendetegnet 2019?

De tre mest betegnende nøgleord for 2019 i By & Havn må være: nye kvarterer, dialog og en ny kurs.

Vi har året igennem arbejdet med at fastlægge rammerne for de nye, bæredygtige kvarterer i København som f.eks. Levantkaj, Kronløbsøen, Stejlepladsen, Vejlands Kvarter og Lynetteholm. Det er altså stregerne til fremtidens København vi har sat i 2019, og det er store sager. Det er også projekter, som mange mennesker har mange holdninger til – og det er sådan set rigtig godt.

Derfor har vi også inviteret indenfor mange gange i løbet af 2019 og taget hul på en langt større dialog med omverdenen end tidligere. Vi har sammen med københavnerne, fagmiljøer, foreninger og organisationer modelleret projekterne indtil vi har fundet en form, der kan rumme nogle af de forskelligheder og ønsker, der er på spil. Den proces styrker projekterne rigtig meget, og det har f.eks. betydet på de store linjer, at Lynetteholm har ændret facon og på det mere hverdagsnære plan, at vi har transformeret en tom byggeplads i Ørestad om til et midlertidigt grønt byrum, fordi det var et stort ønske fra beboerne i Ørestad. Jeg tør godt love, at dialogen fortsætter i 2020.

Har enkeltstående begivenheder haft særlig betydning?

Lynetteholm er en opgave af særlig betydning for København, og den kommer til at få en kæmpestor betydning fordi den i fremtiden vil være vital klimasikring af byen. Fremtidssikring af vores by til de næste generationer må i sidste ende være noget af det mest betydningsfulde, vi kan foretage os, så hvis jeg skal vælge én ting, fra året der gik, som har haft særlig betydning, må det blive Lynetteholm.

Hvilke forventninger har du til 2020?

Mine forventninger til byggebranchen er, at 2020 bliver året, hvor der for alvor bliver taget hul på at nedbringe branchens klimapåvirkning. Der er sket en modning af branchen gennem de senere år, og så er det jo i høj grad også et spørgsmål om at have de rigtige løsninger tilgængelige. For én ting er at ønske at bygge bæredygtigt, noget andet er at have løsningerne, der muliggør det.

Som grundejere af store dele af Københavns byudviklingsområder bærer vi i By & Havn et stort ansvar for den bæredygtige byudvikling. Og det ansvar tager vi på os. Vi vil gerne bruge 2020 på at skubbe til grænserne for, hvad man før har set inden for den danske byggebranche særligt med de to nye bykvarterer Stejlepladsen og Vejlands Kvarter. Ud over at bæredygtighedscertificere både by og bygninger i begge områder, vil Stejlepladsen overvejende blive bygget af bæredygtige materialer og vi vil samtidig eksperimentere med at bruge genanvendte materialer. Vi har også et stort fokus på de fællesskabsorienterede elementer, og hvordan det nye kvarter kan fungere i sameksistens med det selvgroede miljø i nabogaderne.

I Vejlands Kvarter gå vi radikalt til værks ved at etablere det største byområde i Danmark, der overvejende er bygget af træ. Det bliver et foregangsprojekt inden for træbyggeri og så kommer naturen til at gro ind i kvarteret, så den kommer helt tæt på hoveddøren. Her er der også stort fokus på sociale boligformer og bredden i, hvem der har mulighed for at bo i kvarteret.

Og den sociale del af bæredygtighed er et andet område, jeg har store forventninger til i 2020. Det er også et stort fokusområde for os i By & Havn og vi ser, at flere og flere bygger med øje for fællesskaber og social sammenhængskraft. Vi vil gerne lære vores naboer at kende og have et socialt, lokalt miljø. Bofællesskaber, fællesspisning og fællesfaciliteter er igen blevet noget, vi ønsker at mødes om.

Vi vil gerne bruge 2020 på at skubbe til grænserne for, hvad man før har set inden for den danske byggebranche særligt med de to nye bykvarterer Stejlepladsen og Vejlands Kvarter.

Relateret indhold