Pænt løft i byggeriets omsætning

Branchen har i årets første ti måneder omsat for 8,6 procent mere end i den tilsvarende periode sidste år.
Det går godt i byggeriet i Danmark. Gennem årets første ti måneder er omsætningen 8,6 procent højere end i samme periode 2015. Foto: Torben Jastram.
Det går godt i byggeriet i Danmark. Gennem årets første ti måneder er omsætningen 8,6 procent højere end i samme periode 2015. Foto: Torben Jastram.

Det samlede danske erhvervsliv omsatte for 2.068 milliarder kroner på hjemmemarkedet i løbet af årets første ti måneder. Det giver en procentvis vækst på 2,2 procent i forhold til de første ti måneder af 2015. Det har Danmarks Statistik regnet sig frem til på baggrund af virksomhedernes momsindberetninger.

– De 2,2 procent er ikke noget, der får champagnepropperne til at springe, men med den historisk lave inflation på 0,2 procent er der alligevel tale om en positiv realvækst på hjemmemarkedet. Den er vigtig for at holde hjulene i gang, når eksporten er så udfordret, som den har været i år, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Byggeriet i top

Ifølge Danmarks Statistik er det ikke mindst bygge- og anlægsbranchen, der omsætningsmæssigt klarer sig bedst i 2016 – tæt fulgt af hotel- og restaurationsbranchen.

– Byggeriet har i årets første ti måneder omsat for 15,3 milliarder kroner mere på hjemmemarkedet end i 2015. Dette facit indebærer en procentvis vækst på hele 8,6 procent, siger Bo Sandberg.

– Branchens omsætning vokser typisk lidt mere end branchens beskæftigelse, der foreløbig er steget med 4,6 procent i 2016. Virksomhederne fastholder den aktuelle medarbejderstab og får mest muligt ud af den, inden de ansætter nye medarbejdere. Hertil kommer de velkendte, begyndende rekrutteringsudfordringer, fortæller cheføkonomen.

Solid bund

Ifølge Bo Sandberg er der især tre årsager til, at byggeriet i så høj grad er med til at trække det samlede erhvervslivs omsætningsvækst op i det positive felt:

– Byggeriet af nye boliger viser nu for alvor tænder for første gang siden finanskrisen. Samtidig er der bedring på boligmarkedet med flere boligkøb og -salg. Det fører til flere af de renoveringsopgaver, der udgør den solide rugbrødsbund under byggeaktiviteten. Endelig er der også godt gang i de offentlige byggerier, især superhospitalerne, forklarer han.

Byggeriet af nye boliger viser nu for alvor tænder for første gang siden finanskrisen.

Relateret indhold