Professionelle gasflasketyve har fået kam til deres hår

En målrettet indsats mod professionelle gasflasketyve har båret frugt. Danske Byggecentre oplever et fald på hele 70 % efter bl.a. at have taget GPS-teknologi i brug.
Gasflasker har været i høj kurs blandt de mere velorganiserede tyve. Et samarbejde mellem Danske Byggecentre og Drivkraft Danmark har effektivt gjort noget ved problematikken. Flere tyve er blevet fængslet efter at være taget på fersk gerning. Foto: Getty Images
Gasflasker har været i høj kurs blandt de mere velorganiserede tyve. Et samarbejde mellem Danske Byggecentre og Drivkraft Danmark har effektivt gjort noget ved problematikken. Flere tyve er blevet fængslet efter at være taget på fersk gerning. Foto: Getty Images

Gennem en årrække har antallet af gasflaske-tyverier mod de danske byggecentre været stigende og nåede til sidst utålelige højder. Ifølge brancheforeningen Danske Byggecentre drejede det sig om millionbeløb hvert år. Som konsekvens heraf indgik Danske Byggecentre og Drivkraft Danmark, der repræsenterer gasflaske-leverandørerne i Danmark, i sommeren 2020 et samarbejde om at nedbringe antallet af gasflaske-tyverier.

For når et tyveri rammer, er det ikke kun varer der forsvinder – der er store følgeomkostninger som erstatning af ødelagt hegn, sikringsbure og overvågningskameraer – og bestilling af nye varer, så kunderne ikke går forgæves. De tyverier har kostet byggevarebranchen dyrt.

Der blev defineret indsatsområder for både Drivkraft Danmarks leverandører og de danske byggecentre, der forhandler gasflasker. Og her i løbet af foråret 2022 ses resultaterne af indsatserne. Et markant fald på mere end 70 % i antallet af stjålne gasflasker, fortæller en tilfreds direktør for Danske Byggecentre, Palle Thomsen:

– Som forhandler af en vare som gasflasker har vi måtte sande, at det stort set ikke kunne hænge sammen at føre den varekategori, når tyverierne havde nået det omfang, det havde. Der skulle ske noget andet, og derfor satte vi alle sejl til for at løse problemerne.

Køb gas hos en ordentlig forhandler

Danske Byggecentre har initieret en række tiltag ude hos forhandlerne, herunder bl.a. brug af GPS-teknologi. Og dét har gjort, at flere tyvebander er blevet fanget på fersk gerning af politiet. Faktisk har det både ført til anholdelser og fængslinger.

Læs her, hvad der også er i høj kurs hos tyvene.

– Vi måtte konstatere, at problemet med gasflaske-tyverier ikke blev løst, medmindre vi selv tog teten. Det har vi gjort og vi har oplevet, at politiet har taget problemstillingen og vores henvendelser alvorligt og hjulpet med at formidle informationskampagner med samme budskab som os: ‘Køb gas hos en ordentlig forhandler, så du ikke støtter det kriminelle miljø’, siger Palle Thomsen.

Også i Drivkraft Danmark er der glæde over det markant fald:

– Gasflaske-tyverier har længe været en problemstilling, som vi og vores medlemmer har haft stort fokus på. Derfor er vi glade for samarbejdet med Danske Byggecentre, så vi sammen kan løse problemet. Vi er meget tilfredse med de foreløbige resultater, men arbejdet fortsætter naturligvis, siger Michael Mücke Jensen, teknik- og miljøchef i Drivkraft Danmark.

Indsatsen fortsætter nu i fællesskab.

Relateret indhold