Specialister i skolerenovering

Silkeborg Kommune har sammen med Constructa A/S taget initiativ til renovering af kommunens skoler med konceptet 'Silkeborg-modellen'.
På Virklund Skole ved Silkeborg har Constructa i samarbejde med Silkeborg Kommune og Vitani energi- og miljøoptimeret lokalerne. Foto: Constructa.
På Virklund Skole ved Silkeborg har Constructa i samarbejde med Silkeborg Kommune og Vitani energi- og miljøoptimeret lokalerne. Foto: Constructa.

Silkeborg-modellen

  • Silkeborg-modellen, der er udviklet af Silkeborg Kommune og Constructa A/S, med Vitani A/S som teknisk leverandør, er en helhedsløsning for renovering og miljø- og energioptimering af skoler.
  • Der er blandt andet særlig fokus på decentrale ventilationsanlæg, naturlig ventilation og energioptimering. Ved etablering af ventilationsanlæg er der tilføjet automatisk enkel styring af lys, varme og ventilation via et system fra Vitani.

Silkeborg Kommune og Constructa A/S – ingeniører og arkitekter har i samarbejde med CTS-virksomheden Vitani renoveret flere skoler.

Sammen har parterne udviklet et helt nyt koncept, der er en specialiseret helhedsløsning for renovering og miljøoptimering af skoler.

Konceptet er en helhedsløsning og vores bud på, hvordan renovering og miljøoptimering kan løses.

Projektleder Frank Sejersen Constructa

– Efter renovering af fem skoler i Silkeborg Kommune, fik vi øjnene op for, at vores ekspertise og erfaringer kan være værdifulde i andre danske kommuner. Derfor har vi udviklet et koncept, vi kalder Silkeborg-modellen, forklarer Frank Sejersen, projektleder ved Constructa.

Han tilføjer, at når andre skolebygninger skal renoveres, er det værdifuldt at trække på konkret erfaring fra lignende projekter.

– Konceptet er en helhedsløsning og vores bud på, hvordan renovering og miljøoptimering kan løses, siger han.

Nyrenoverede skoler

Silkeborg-modellen har taget navn efter succesfulde ombygninger og renoveringer på skoler i Silkeborg Kommune, som nu har glæde af topmoderne energi- og miljøoptimerede lokaler, der forbedrer skoledagen for både lærere og elever.

På Virklund Skole, hvor man netop er færdig med en renovering, er skoleleder Kaj Grove meget tilfreds med samarbejdet og resultatet: – Efter renovering af undervisningslokalerne og etableringen af decentrale ventilationsanlæg over hele linjen, er der skabt betydeligt bedre forudsætninger for læring og trivsel for eleverne og et bedre arbejdsmiljø for børn og voksne, forklarer han.

Han lægger vægt på, at det har været en forudsætning, at skolen kunne fortsætte undervisningen som den plejer under renoveringen, og derfor har Constructa haft fokus på sikkerheden for håndværkere, børn og skolens personale.

Optimering af indeklima

Silkeborg Kommune har haft udfordringer med indeklimaet på flere skoler. Foruden forbedringer af dette, var der også behov for energioptimering og udskiftning af de eksisterende lysarmaturer.

Constructa har som rådgiver for kommunen udført registrering af aktuelle forhold på de enkelte skoler og foreslået, hvordan de blev bedre. CTS-virksomheden Vitani stod for de tekniske forbedringer:

– Vi har blandt andet etableret decentral mekanisk ventilation i de enkelte undervisningslokaler og installeret ny LED-belysning, der både er besparende og afgiver større lysstyrke, forklarer Anders Nebel fra Vitani.

Da etablering af ventilation og belysning er et større indgreb i de eksisterende lofter, er der samtidig udført nye, akustiske lofter, der også er med til at forbedre indeklimaet.

Som en del af energi-og miljøoptimeringen er der desuden tænkt på solafskærmning, som er en enkel måde at undgå for høj temperatur i klasselokalerne. De er udført som en fast løsning, der ud fra energiberegning og simulation er dimensioneret til bygningerne.

De nye ventilationssystemer styres af temperaturen og CO2-niveauet i de enkelte lokaler og reguleres automatisk alt efter, hvor mange elever der er i lokalet. Foto: Constructa.
De nye ventilationssystemer styres af temperaturen og CO2-niveauet i de enkelte lokaler og reguleres automatisk alt efter, hvor mange elever der er i lokalet. Foto: Constructa.

Relateret indhold