Bygger Danmarks største OPP-ejendom: Pris: 2 mia. kr.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) kan i midten af 2027 flytte ind i Danmarks største OPP-ejendom, som PensionDanmark, MT Højgaard Holding-koncernen og Deas Group er udvalgt til at bygge. Anlægssummen er historisk høj.
Der skal tages højde for et meget højt sikkerhedsniveau og helt særlige krav til infrastrukturen i Forsvarets Efterretningstjenestes kommende domicil i København. Visualisering: Forsvarets Efterretningstjeneste.
Der skal tages højde for et meget højt sikkerhedsniveau og helt særlige krav til infrastrukturen i Forsvarets Efterretningstjenestes kommende domicil i København. Visualisering: Forsvarets Efterretningstjeneste.

Forsvarets Efterretningstjeneste – nyt domicil

  • Størrelse: Ca. 50.000 m2
  • Anlægssum: Over 2 mia. kr.
  • Bygherre: PensionDanmark
  • Totalentreprenør: MT Højgaard Danmark
  • Driftsoperatør: Deas Group & MT Højgaard Property Development i fælles driftsselskab
  • Arkitekt: Vilhelm Lauritzen Arkitekter
  • Ingeniør: Rambøll
  • Forventet ibrugtagning: 1. juli 2027

PensionDanmark, MT Højgaard Holding-koncernen og Deas Group har vundet konkurrencen om at opføre og drive et nyt domicil til Forsvarets Efterretningstjeneste i København. Med en anlægssum på over 2 mia. kr. er der tale om Danmarks pt. største offentligt-private partnerskab (OPP), som samtidig er en central investering i den nationale sikkerhed.

Opførelsen af det nye domicil bliver varetaget af MT Højgaard Danmark som totalentreprenør, der i samarbejde med de øvrige parter har skabt det vindende konkurrenceprojekt.

– Vi ser frem til at trække på kompetencerne inden for domicilbyggeri i entreprenørforretningen og bidrage til at løfte driftsopgaven med afsæt i vores projektudvikleres mangeårige erfaring på området, siger Henrik Mielke, administrerende direktør i MT Højgaard Holding.

Unikke arbejdsopgaver

FE er en højteknologisk og vidensbaseret organisation, der løser nogle ganske unikke arbejdsopgaver, fortæller Svend Larsen, fungerende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste:

– Det stiller høje krav til vores fremtidige hovedkvarter, som skal tage højde for et meget højt sikkerhedsniveau og helt særlige krav til infrastruktur. Samtidig skal byggeriet i udtryk, indretning og kvalitet tilbyde moderne og attraktive rammer til både nuværende og de mange nye medarbejdere, vi ansætter i øjeblikket. Dette projekt opfylder alle vores krav til et nyt hovedsæde for FE, og vi ser frem til at samle langt de fleste medarbejdere under ét tag, når bygningen står færdig.

Skal forebygge trusler mod Danmark

Finansieringen af byggeriet løftes af Danmarks største arbejdsmarkedspensionsselskab, PensionDanmark, der har gjort sig til frontløber inden for såvel OPP-investeringer som investeringer rettet mod forsvaret.

– Danmarks sikkerhed er en opgave for hele samfundet. Som en af Danmarks største bygherrer ønsker vi at bidrage til, at FE får moderne rammer, der understøtter arbejdet med at forebygge trusler mod Danmarks sikkerhed bedst muligt. Og med dette projekt forener vi ønsket om at bruge vores kompetencer til at skabe værdi for samfundet med en forrentning af vores medlemmers pensionsopsparinger, siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.

Visualisering: Forsvarets Efterretningstjeneste.
Visualisering: Forsvarets Efterretningstjeneste.

Højeste sikkerhedsstandard

Tildelingen omfatter også en længerevarende driftsaftale på det nye domicil. Ansvaret for den daglige drift af ejendommen vil blive varetaget af Deas Group for driftsselskabet, der i fællesskab er ejet af Deas Group og MT Højgaard Property Development.

Rikke Lykke, Group CEO i Deas Group, siger:

– Vi starter nu et samarbejde over de næste 30 år, hvor vi vil have fokus på helhedsorienterede løsninger, så vi sammen opnår et byggeri i høj kvalitet og med højeste sikkerhedsstandard – nu og mange år frem. Vi har mere end 20 års erfaring med OPP, der skaber fundamentet for, at Deas Group kan tilføre de rette kompetencer og viden.

Det nye domicil ventes klar til brug 1. juli 2027.

Relateret indhold