Stor stigning i ingeniør-ansættelser – flere humanister kommer til

Trods mangel på arbejdskraft i byggeriet melder FRI om en markant vækst på mere end 400 ekstra ingeniører. Blandt andet oprustes med kandidater uden for de 'klassiske ingeniørdiscipliner'.
FRI's medlemsvirksomheder beskæftiger ca. 31.000 medarbejdere i Danmark og internationalt og har en global omsætning på ca. 32 mia. kroner. Foto: Gettyimages.
FRI's medlemsvirksomheder beskæftiger ca. 31.000 medarbejdere i Danmark og internationalt og har en global omsætning på ca. 32 mia. kroner. Foto: Gettyimages.

I alt beskæftiger Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI’s, medlemsvirksomheder i dag 12.916 personer i Danmark. Det er en stigning på 5,4 % i forhold til året før – til sammenligning var væksten i 2020 ‘kun’ på 1,7 %.

– Det er positivt at se, at rådgiver- og ingeniørvirksomhederne lykkes med at vækste i et marked, hvor det er så vanskeligt at skaffe kvalificeret arbejdskraft, som tilfældet er lige nu, siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver, og fortsætter:

– Især er det imponerende, at virksomhederne samlet har kunnet skabe en tilvækst på mere end 400 ekstra ingeniører svarende til ca. 20 % af en årgang på DTU, uanset retning. Og hvis vi husker, at der også forsvinder medarbejdere på pension, så er det virkelig imponerende.

Kommende mangel på op mod 13.000

Væksten ses især i mellemlaget af rådgiver- og ingeniørvirksomheder. Antallet af ansatte i virksomheder med mellem 50 og 1.000 ansatte er vokset med rekordhøje 16,5 %. I de helt store virksomheder med mere end 1.000 ansatte, er medarbejdertallet i Danmark øget med 7,7% i 2021.

– At branchen formår at tiltrække medarbejdere, er sindssygt vigtigt, ikke mindst hvis vi ser lidt fremad. De seneste fremskrivninger omkring arbejdskraftmangel i Danmark indikerer, at der kommer et mismatch på det danske arbejdsmarked, hvor der vil mangle op imod 13.000 ingeniører og teknisk- og naturvidenskabelige kandidater i alt, siger Henrik Garver.

Andre faktorer spiller ind

FR’s medarbejderanalyse viser også en fortsat markant vækst i antallet af medarbejdere med en anden lang, videregående uddannelse, end som ingeniør. Her er branchen vokset med ca. 150 medarbejdere til 2.132, og det er samtidig med, at virksomhederne har skåret ned på deres administrative stab og andre back end-funktioner.

– Vi ser en øget tendens til, at vores medlemsvirksomheder opruster på områder, der ligger uden for de områder der betragtes som ‘klassiske ingeniørdiscipliner’. Særligt er antallet af kandidater med en humanistisk uddannelse øget, siger Henrik Garver og uddyber:

– Det understreger den udvikling, vi har set i nogen tid, hvor rådgiver- og ingeniørvirksomheder skal kunne levere et mere komplekst og bredt produkt, og hvor andre faktorer end de polytekniske beregninger er en vigtig del af den komplette rådgivning.

Værdi i en samfundskontekst

Han nævner, at der eksempelvis i byudviklings- og klimasikringsprojekter er mange andre forhold, end blot det gode tekniske projekt, der skal tænkes med, ligesom at skoleprojekter bliver endnu bedre, hvis rådgivervirksomheden kan kombinere den dybe ingeniørfaglighed med viden om børn, undervisning og meget mere:

– Vi ser, at de virksomheder, der har fremgang, har blik for, at projekterne typisk har flere stakeholders end blot den direkte kunde. Og at deres projekter også skal skabe værdi i en samfundskontekst. Det gælder, når vi taler klimatilpasningsprojekter, byudvikling, renovering eller nybyggeri – og det gælder, når vi ser på naturgenopretningsprojekter, rent vand og sikkert spildevand eller på omstillingen af vores energiforsyning eller infrastrukturprojekter, forklarer han.

Relateret indhold