Kommune og branchefolk bag nyt modul-typehus i træ

Frederikssund Kommune og bygherren Fabulas samarbejder med en række branchefolk om et typehus af klimavenlige træmoduler - demohuset Klimakassen står snart klar i den nye bydel Vinge.
Klimakassen bygges af træ, med træfiberisolering og uden dampspærre - og skal være et bud på et nyt grønt alternativ til de traditionelle typehuse. Fotos: Fabulas.
Klimakassen bygges af træ, med træfiberisolering og uden dampspærre - og skal være et bud på et nyt grønt alternativ til de traditionelle typehuse. Fotos: Fabulas.

Klimakassen

  • Klimakassen er et træhus beregnet som model for fremtidens typehuse, bygget så CO2-neutralt som muligt. Det er et modulært træhus med træuldsisolering, skruefundamenter, sedum på taget og meget mere.
  • Alle elementer i huset – fra valg af materialer ude og inde til fremtidig vedligeholdelse og genanvendelse – er indtænkt i det store CO2-regnskab.
  • Klimakassen har desuden ventilationsvinduer og udsugningsvarmpepumper, for også at sikre det indendørs klima og nedsætte forbruget af både varme og strøm i boligen.

I dag fremstilles de fleste typehuse af porebeton med en pudset facade eller en skalmur af mursten. Huse, som kan stå i mange år og sikkert gør deres ejere glade og tilfredse.

Men der findes huse og konstruktionsprincipper, som gør det bedre, når det kommer til bæredygtighed.

Et af dem er Klimakassen. Et bud på et moderne og grønt typehus, som der skal bygges tusindvis af de kommende år, hvis det står til initiativtagerne.

Huset består af moduler af træ, isoleret med træfiberisolering og i en åndbar konstruktion, hvor der ikke bruges dampspærre. En konstruktionsform, der for blot få år siden var regnet som galmandsværk – for en dampspærre kan man ikke undvære, mente den byggetekniske sagkundskab.

I dag vinder konstruktionsmetoden mere og mere frem både til byggeri af småhuse, og hvor modulerne kombineres til større byggerier af institutioner, række- og punkthuse. Og med rig mulighed for at give husene, deres egne arkitektoniske udtryk med facader af træ, plader eller skifer – eller ligefrem tegl, hvis det skulle være et ønske.

Blandt dem, der ser store muligheder for at udnytte mulighederne for at sende det danske typehusbyggeri i en ny bæredygtig retning er Fabulas. Den Aarhus-baserede udvikler samarbejder netop nu med Frederikssund Kommune om Klimakassen, hvor konceptet bag bliver brugt i en række kommende boliger i den nye bydel Vinge. En bydel, som der fra start var stor interesse omkring, men som løb ind i startproblemer, da udviklingsplanerne skulle omsættes til byggeri i 2014-15.

Klimakassen bliver foruden et demohus for typehuskonceptet bag også et bydelshus, hvor Frederikssund Kommune vil fortælle om bydelen Vinge.
Klimakassen bliver foruden et demohus for typehuskonceptet bag også et bydelshus, hvor Frederikssund Kommune vil fortælle om bydelen Vinge.

Men med en ny S-togsstation og en stor udflytterlyst fra Københavnsområdet er der i dag kommet fuld fart på udviklingen af Vinge. Og kommunen har ambitiøse mål med bydelen, som skal rumme 7.000 beboere og på sigt blive større end moderbyen Frederikssund: “Visionen er at byudvikle på en ny, fremtidsorienteret og mere fællesskabsorienteret måde.”

Kommunen har blandt andet besluttet at alle byggerier skal DNGB-certificeres og bæredygtigheden er i højsædet.

En vision, der passer som en perfekt ramme til samarbejdet med Fabulas, der er bygherre på et bofællesskab med 58 andelsboliger opført som to-etages punkthuse, små rækkehuse og dobbelthuse.

Opført med de moduler, som kan opleves i Klimakassen, der foruden at være demohus for klimavenlige typehuse osåg skal tjene som bydelens officielle bykontor. Hvor kommunen vil fortælle bydelen og dens muligheder.

– Huset bliver et interaktivt showroom for de mange gode løsninger, som vi både tror og håber hurtigt, vil blive skaleret i branchen i den kommende tid, siger direktør i Fabulas, Michael Eberhard.

Ifølge ham er konceptet en nødvendighed for typehusmarkedet, som stadig hænger fast i de gamle CO2-tunge materialer:

– Omstillingen af byggebranchen går alt for langsomt, fordi det er meget nemmere for alle parter, når vi bygger “som vi plejer”. Med klassisk, CO2 tunge byggeri kan man hurtigt få godkendt nye projekter, mens nytænkning kræver opdaterede reguleringer, kendskab til nye materialer, leverandører og meget mere. Det er derfor en hel værdikæde, der skal have ‘ja-hatten’ på, for at omstillingen skal lykkes og rigtig komme i gang, mener Michael Eberhard.

Målet med Klimakassen er også at opsamle så mange data som muligt omkring brugen af materialernes CO2-udledning og klimaftryk. Det skal skabe mere viden og tryghed omkring de grønne løsninger hos beslutningstagere og entreprenører.

Klimakassen forventes at stå færdig i juni 2022 og indvies med et åbent hus arrangement den 21. juni.

Relateret indhold