Bæredygtigt univers skal lette overgangen til nye klimakrav

De nye LCA-krav i bygningsreglementet kræver tilvænning, så Bygma har sat sig for at hjælpe især de udførende i byggeriet med at gennemskue de nye krav, der træder i kraft til januar.
Bygmas nye, digitale værktøj skal gøre det til tider komplicerede bæredygtige byggeri ukompliceret, lyder det fra Lasse Weien Svendsen, som har det strategiske ansvar for byggecenterkædens bæredygtighed.
Bygmas nye, digitale værktøj skal gøre det til tider komplicerede bæredygtige byggeri ukompliceret, lyder det fra Lasse Weien Svendsen, som har det strategiske ansvar for byggecenterkædens bæredygtighed.

EPD, nye klimalovkrav i BR18, LCA, bæredygtige certificeringsordninger m.v. er noget af det, byggebranchen bredt har brugt tid på på det seneste, og som alle byggeriets aktører – fra udførende over rådgivende og arkitekter til bygherrer – kommer til at beskæftige sig intensivt med fremadrettet.

Heldigvis er der hjælp at hente, hvis man ikke helt har styr på f.eks. de LCA-beregninger, der nu skal laves for alt nybyggeri. Kravene træder i kraft d. 1. januar.

Konkret og tilgængeligt

Bygma har sat sig for at hjælpe især landets håndværkere med at forstå de nye regler ved hjælp af et lettilgængeligt bæredygtigt univers, der giver overblik over og indsigt i gældende lovkrav og ansvar i bæredygtige byggeprocesser og mere til – blandt andet information om mærkningsordninger, den frivillige bæredygtighedsklasse og ‘det grønne valg’.

– Vi har tilstræbt at gøre det så nemt som muligt for håndværkerne at skabe sig et overblik, fordi vi ved, hvor stort et arbejdspres de oplever på daglig basis. Samtidig giver vi dem, på en konkret og tilgængelig måde, adgang til den dokumentation, der kræves for at opfylde både klimalovkrav og certificeringer, siger marketingdirektør Lasse Weien Svendsen, som har det strategiske ansvar for bæredygtighed i Bygma.

Platformen rummer ligeledes en oversigt over certificeringsordninger og en indføring i begreber som EPD og LCA. Derudover findes der orientering om de nye klimalovkrav i BR18, ligesom der er adgang til et webinar om de kommende klimalovkrav med Bygmas klima-og bæredygtighedschef.

Find den nye vidensplatform her.

For også at kunne yde brugbar rådgivning i dagligdagen har 700 Bygma-sælgere gennemgået en omfattende uddannelse i bæredygtighed, mens kæden i efteråret har afholdt informationsmøder om de nye lovkrav i BR18 for 2.000 kunder.

Et fælles anliggende

Med samme baggrund har Molio – Byggeriets Videncenter taget initiativ til at orientere bredt i byggebranchen om de nye klimakrav med det nye Kompetencecenter for Bæredygtigt Byggeri, som netop er blevet lanceret.

Det digitale kompetencecenter er en frit tilgængelig portal, der løbende vil blive opdateret med nyeste regler, konkret viden og best practice indenfor bæredygtigt byggeri.

– Det er vigtigt for os, at vi får flere med. Hele værdikæden skal være opdateret på den nyeste viden, så vi kan øge bevidstheden om, at byggeriets grønne omstilling er et fælles anliggende for branchen, siger adm. direktør i Molio, Christina Hvid.

Relateret indhold