Nye LCA-krav ved årsskiftet: Massivt behov for konkret kompetenceløft i byggebranchen

Store dele af byggebranchen mangler fortsat de nødvendige kompetencer og praktiske værktøjer til at efterleve de nye klimakrav om LCA-dokumentation. Derfor lancerer Molio nu et tiltrængt kompetencecenter for bæredygtigt byggeri.
Byggeriets grønne omstilling er et fælles anliggende for branchen, lyder det fra Christina Hvid, adm. direktør i Molio - Byggeriets Videncenter, der håber, at både de udførende og de rådgivende vil benytte det nye Kompetencecenter for Bæredygtigt Byggeri.
Byggeriets grønne omstilling er et fælles anliggende for branchen, lyder det fra Christina Hvid, adm. direktør i Molio - Byggeriets Videncenter, der håber, at både de udførende og de rådgivende vil benytte det nye Kompetencecenter for Bæredygtigt Byggeri.

Om Kompetencecenter for Bæredygtigt Byggeri

  • – Kompetencecenter for Bæredygtigt Byggeri er en portal, hvor relevant viden for den grønne omstilling af byggebranchen er samlet i form af artikler, guides og podcasts, som løbende vil blive udbygget og opdateret.
  • – På siden findes praksisorienteret information om bæredygtighed indenfor: nybyggeri, renovering, projektering, dokumentation og udførelse.
  • – På siden findes også en oversigt med relevante efteruddannelser samt den relevante jura såsom EU’s taksonomi, EU’s byggevareforordning, bygningsreglementet m.m.

Ved årsskiftet træder de nye og længe ventede klimakrav om LCA-dokumentation i alle nye byggeprojekter i kraft, og behovet for konkrete kompetencer i forbindelse med udførelsens af den dokumentation, der fra årsskiftet er påkrævet på alle nye byggeprojekter, er særligt presserende.

Byggeriets klimaaftryk skal nemlig dokumenteres for at opnå en byggetilladelse fra 1. januar 2023, og på den baggrund mærker Molio – Byggeriets Videncenter øget efterspørgsel på kurser inden for bæredygtigt byggeri, hvor tilslutningen længe har været i vækst – og er mere end fordoblet det seneste år.

– Vi oplever markant flere tilmeldte på kurser i bæredygtighed og kan tydeligt mærke, at der løbes stærkt i virksomhederne for at blive klar til at kunne leve op til de nye krav, som jo bliver gradvist skærpet de kommende år, siger Christina Hvid, adm. direktør i Molio.

– F.eks. har over fire gange så mange som sidste år været på kursus i LCA-analyse, og efterspørgslen er ikke dalet, siger hun.

Viden skal ud til alle faggrupper

Bygningskonstruktører, rådgivende ingeniører og arkitekter er de faggrupper, som fylder mest på Molios kurser – og det bliver også oftest dem, der får ansvaret for den kommende dokumentation af klimaaftryk i praksis.

Det er derfor afgørende, at konkrete værktøjer og kompetencer kommer ud og bliver brugt i virksomhederne, så branchen bliver klar til både at leve op til det nye års LCA-dokumentationskrav – og de kommende stramninger.

Derfor har Molio taget initiativ til etablering af Kompetencecenter for Bæredygtigt Byggeri, der er en frit tilgængelig portal, der løbende vil blive opdateret med nyeste regler, konkret viden og best practice indenfor bæredygtigt byggeri.

– Det er vigtigt for os, at vi får flere med. Hele værdikæden skal være opdateret på den nyeste viden, så vi kan øge bevidstheden om, at byggeriets grønne omstilling er et fælles anliggende for branchen, siger Christina Hvid.

Ingeniørerne er også med

Hos FRI – Foreningen af Rådgivende Ingeniører kalder man det nye kompetencecenter for ’tiltrængt’. Her har man i den grad fået øjnene op for, hvor vigtigt det er – både nu og fremadrettet – at have kompetencerne i orden for at kunne leve op til de kommende krav til dokumentation.

Og det er vigtigt, at den relevante viden om bæredygtigt byggeri når bredere ud i bygge- og anlægsbranchen end blot til eget skrivebord, lyder det.

– Vi skal også have efteruddannet flere af de øvrige faggrupper i branchen, fordi det er vigtigt, at vi i byggebranchen arbejder med bæredygtighed både ved skrivebordene og i det udførende arbejde. Store udfordringer løses bedst i fællesskab, siger Majbritt Juul, chef for bæredygtighed i FRI.

Det er vigtigt, at den relevante viden om bæredygtigt byggeri når bredere ud i bygge- og anlægsbranchen, understreger Majbritt Juul, chef for bæredygtighed i FRI, der kalder Molios nye kompetencecenter for tiltrængt.
Det er vigtigt, at den relevante viden om bæredygtigt byggeri når bredere ud i bygge- og anlægsbranchen, understreger Majbritt Juul, chef for bæredygtighed i FRI, der kalder Molios nye kompetencecenter for tiltrængt.

Nyt kompetencecenter til stigende behov

Efterspørgslen på kurser og diplomuddannelser er nu så stor, at det er svært at finde nok kvalificerede undervisere til at matche efterspørgslen, lyder det fra Molio om en af grundene til, at videnscenteret har lanceret det nye kompetencecenter.

– Kompetencecenteret skal blandt andet hjælpe de mange SMV’er i byggeriets værdikæde, der ikke nødvendigvis har de nødvendige ressourcer og kompetencer internt i forhold til både LCA-beregning og dokumentation. Vi håber dermed, kompetencecenteret vil kunne øge udbredelsen af den nødvendige viden, så endnu flere får mulighed for at deltage i branchens grønne omstilling. For vi kan kun lykkes med dette som samlet branche.

Læs mere om det nye kompetencecenter her.

Relateret indhold