Lys forude for nyt Nobel Center i Stockholm

Det har været en lang, omstændig og vanskelig fødselsforberedelse for det nye Nobel Center i Stockholm, der er udset til at blive omdrejningspunkt for videnskab, kultur og dialog. Nu er der endelig sat årstal på, hvornår byggeriet står færdigt.
Efter flere års tovtrækkeri blev det i 2020 besluttet, at det nye Nobel Center skal bygges på Stadsgårdskajen ved Slussen i det centrale Stockholm. Visualisering: tmrv.inc
Efter flere års tovtrækkeri blev det i 2020 besluttet, at det nye Nobel Center skal bygges på Stadsgårdskajen ved Slussen i det centrale Stockholm. Visualisering: tmrv.inc

Projekt nyt Nobel Center har været undervejs siden 2011, hvor Stockholm by og Nobelfonden underskrev en hensigtserklæring om i fællesskab at arbejde for opførelsen af ??et Nobelcenter på Blasieholmen i Stockholms innerstad, øst for Strömmen og Gamla Stan. En international arkitektkonkurrence blev udskrevet i maj 2013, og i oktober samme år blev hele elleve forslag præsenteret.

Siden april 2014, hvor det internationale arkitektfirma David Chipperfield Architects’ vinderbidrag blev præsenteret, har der været arbejdet med at sikre den udvalgte placering. Det arbejde faldt til jorden i december 2018 efter flere klagesager, ankede domme, omstødte planer m.v. I februar 2020 kunne Stockholm by og Nobelfonden så endelig meddele, at Stadsgårdskajen ved Slussen i det centrale Stockholm bliver hjemsted for Nobelcentret.

Et omdrejningspunkt

Det nye Nobel Center forventes at blive mere effektivt end dagens Nobelmuseum, der tiltrækker omkring 215.000 svenske og internationale besøgende hvert år. De nuværende lokaler i Gamla Stan har dog længe været for små, og Nobelmuseet har blandt andet svært ved at rumme alle de skoleklasser, der gerne vil besøge museet.

Det nye center bliver omdrejningspunkt for videnskab, kultur og dialog i form af en bred vifte af offentlige aktiviteter, herunder udstillinger, skoleprogrammer, foredrag og diskussioner om fremtidens store spørgsmål.

Bygningen er desuden planlagt til at indeholde bibliotek, restaurant, cafe og butik.

En koordinerende rådgivende rolle

Nu er Swecos svenske afdeling så blevet udvalgt til både at bistå med arkitekt-, ingeniør- og bæredygtighedsrådgivning i udviklingen af det nye Nobel Center i Stockholm.

Ambitionen er, at byggeprocessen og bygningen i hele dens levetid skal være så bæredygtig som mulig.

Helt specifikt bliver Swecos rolle at lede processen med at definere Nobel Centrets mål for bæredygtighed herunder energiforbrug, CO2, social bæredygtighed og materialevalg.

Opgaven består også i at processtyre udviklingen af Nobel Centrets driftsprogram, herunder at identificere hvilke aktiviteter, der skal være i bygningen, og hvordan de skal interagere med hinanden. Sweco har derudover en koordinerende rådgivende rolle i forbindelse med at tilpasse projektet til lokale forhold og svenske regler.

– Vi kommer til at hjælpe Nobelstiftelsen med at udvikle det nye Nobel Center til et bæredygtigt, interaktivt og internationalt mødested, siger Ulla Bergström, divisionschef for Sweco Architects, der også skal bistå David Chipperfield Architects.

Byggeriet af det nye Nobel Center begynder i 2026 og skal efter planen indvies i 2029.

Kilde: Stockholms stad

Relateret indhold