2020 bør stå i renoveringens tegn

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2019 - og frem mod 2020. I dag adm. direktør David Briggs, Velux.
Adm. direktør David Briggs, Velux.
Adm. direktør David Briggs, Velux.

I Velux’ danske forretning ser vi på linje med Dansk Byggeris konjunkturanalyse tegn et aftagende aktivitetsniveau i både nybyggeriet og anlægsbyggeriet. Hvis vi er på vej ind i en konjunktur med et lavere aktivitetsniveau, så vil det være tidspunktet for tiltag, der kan hjælpe med at få gang i renoveringsmarkedet.

Der er mange gode grunde både for familierne og samfundet til at tænke i renovering af boligen. Bygninger i drift står for 39 procent af energiforbruget og 20 procent af CO2-udledningerne – eller 31 procent, hvis man medregner indlejret energi i byggematerialerne til opførelse af nye bygninger.

Alene derfor bør bygningsområdet og renovering betragtes som et bærende element i den grønne omstilling. Men lige så vigtigt er det, at vi gør boligerne sunde, når der gennemføres energirenovering. Forskning på området viser, at vi er mindre syge og mere produktive, når vi opholder os i sunde bygninger med udluftning og dagslys.

Cirka 90 procent af de nuværende bygninger står her også i 2050. Og i Danmark er der eksempelvis cirka 700.000 parcelhuse bygget i 1970’erne og 1980’erne, hvoraf mange er renoveringsmodne.

Så i et samfundsmæssigt perspektiv med fokus på bæredygtighed og lavere energiforbrug vil man via tagrenoveringer med ovenlysvinduer både kunne reducere energiforbruget (bl.a. via den passive varme gennem ovenlys), samtidig med at danske boligejere kan opleve fordelene ved et bedre indeklima og sundere hjem.

I Healthy Homes Barometeret 2019 har vi jo desuden erfaret, at hvert tredje europæiske barn vokser op i usunde hjem. Og endnu ikke offentliggjorte danske tal peger på, at vi også ligger på dette meget bekymrende EU-gennemsnit. Der er derfor i den grad tiltrængt at vi renoverer i Danmark og vi er meget glade for at se, at den kommende klimalov skal indeholde sektorstrategier for bygninger i Danmark.

Relateret indhold