Vil finde konkrete værktøjer til at løfte kultur og rummelighed i byggebranchen

Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar skal med undersøge kulturen i byggebranchen for at finde svar på, hvordan den bliver mere inkluderende overfor bl.a. kvinder.
Foto: Aarsleff.
Foto: Aarsleff.

Byggebranchen har en stor udfordring med diversitet, og der hersker en kultur, som fører til mistrivsel, frafald og dårligt psykisk arbejdsmiljø for både mænd og kvinder, der ikke er som alle de på kontoret eller ude i skurvognen.

Det har indtil flere undersøgelser gennem tiden slået fast, men Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA ) har besluttet sig for at gøre noget ved det. I 2021 kan foreningen med rapporten Vejen til større kønsdiversitet, der kom med en række anbefalinger, der kunne være med til at skabe mere psykologisk sikkerhed.

Nu skal anbefalingerne fra pilotprojektet føres ud i livet. Gennem fire projektspor skal der udvikles konkrete værktøjer og metoder til brancheaktører, der kan skabe en mere inkluderende kultur blandt byggeriets virksomheder:

– Vi skal samle alle de gode erfaringer på tværs af branchen og omsætte dem til konkret handling. Vi skal bidrage til at skabe en kultur i byggeriet, hvor der er plads til f.eks. at være kvinde, lærling, have anden etnisk baggrund eller seksualitet, siger Christina Schultz, sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.

– Indsatsen skal være med til at løse de udfordringer, som branchen står overfor lige nu, f.eks. bæredygtig omstilling og manglen på arbejdskraft.

Ifølge sekretariatschefen peger al forskning i retningen af, at diversitet er en af nøglerne til innovation og udvikling. Projektet består af fire spor, som hvert dykker ned i en af de fire anbefalinger, som foreningen kom frem til i 2021:

Kampagnesporet: Det første består af en omfattende kampagne, der skal puste liv i al den eksisterende viden på området, og få det bredt ud i branchen.

Vidensporet: Spor to skal kortlægge eksisterende viden, initiativer, aktører og aktiviteter på området, både i Danmark og internationalt, samle best practice i et case-katalog og samle branchen i netværksmøder på tværs af aktører.

Psykologisk sikkerhed: Her skal et værktøj til at skabe psykologisk sikkerhed tilpasses byggebranchen, på hhv. kontorer og på byggepladsen og afprøves i samarbejde med virksomheder fra branchen.

Bygherresporet: I det sidste spor ligger udviklingen af en række forslag til krav, bygherrer kan stille til sine samarbejdspartnere i kontrakter, og hvordan der kan følges op på dem.

Projektet startes op primo oktober, og forventes afsluttet i ultimo 2024. Realdania har støttet projektet med 2,6 mio. kr.

Relateret indhold