Byggesektor vil også med ved afgiftsbordet

Skal der ryddes op de afgifter, som er skadelige og fordyrende for produktionen, er det ikke kun "gak-gak afgifter", der skal væk.
Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, kalder det en fejl, at Dansk Byggeri ikke er indkaldt til forhandlinger om at fjerne punktafgifter for 200 millioner kroner årligt. Foto: Ricky John Molloy.
Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, kalder det en fejl, at Dansk Byggeri ikke er indkaldt til forhandlinger om at fjerne punktafgifter for 200 millioner kroner årligt. Foto: Ricky John Molloy.

I Dansk Byggeri undrer man sig over, at regeringen har indbudt såvel Dansk Industri som Dansk Erhverv til forhandlinger om at fjerne punktafgifter for 200 millioner kroner årligt. Men ikke Dansk Byggeri.

Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, siger til Dagens Byggeri, at det er ikke i orden.

– Det er en fejl, at hverken landbrugets organisationer eller Dansk Byggeri ikke er indkaldt. Vi repræsenterer store værdier og mange arbejdspladser, slår han fast.

Han erkender, at der er mange såkaldte “gak-gak afgifter” på handelsområdet med absurde administrationsudgifter – eksempelvis at nødder med og uden skaller har forskellige afgifter.

– Hvis man vil rydde op i nogle af de afgifter, som er skadelige og fordyrende for produktionen, er det ikke kun “gak-gak afgifter”, man skal se på, siger Torben Liborius til Dagens Byggeri.

Camoufleret afgift

Han peger selv på NoX afgiften, som et eksempel på en afgift, der fordyrer byggeriet, men også arbejdsskadeafgiften.

– Der laves i forvejen store bestræbelser på at reducere partikelforureningen, og NoX -afgiften er en camoufleret energiafgift, hvis eneste formål er at skrabe penge i statskassen. Og arbejdsskadeafgiften er en afgift på forsikringer mod arbejdsskader, som er en mærkelig afgift, fordi den overhovedet ikke medvirker til at forbedre arbejdsmiljøet eller reducere antallet af arbejdsskader. Den har ingen adfærdsvirkning, og derfor er det også en rendyrket fiskal afgift, der sender penge i kassen. Den er administrativ besværlig og en dårlig afgift, siger han videre.

Overses

Det er ikke første gang, at politikerne på Christiansborg overser byggesektoren i forhold til erhvervsudspil.

– Jeg tror, at det skyldes, at byggesektoren ikke kan flytte til udlandet. Så når man lægger afgifter på byggeerhvervet, bliver pengene i landet. Der er jo ingen grænsehandelsproblematik, sektoren er udsat for. Produkterne bliver bare dyrere. Der er analyser, som viser, at byggeri er dyrere i Danmark, og her har vi en af forklaringerne. Vi har derfor givet regeringen besked på, at det vil være en god idé, at vi også inviteres med til møderne. Og så må vi se, hvad der sker. Det kan blive et stort slagsmål om en lille pose godter, slutter Torben Liborius.

Relateret indhold