Pulje på 115 millioner skal sætte gang i mindre bymidter

Udvalget har netop åbnet for første pulje, hvor små og mellemstore byer kan søge om penge til at sikre mere liv til gavn for butikker og det lokale fællesskab.
Indsatsen gælder for små og mellemstore byer, der har mellem 4.000 og 20.000 indbyggere. Foto: Gettyimages.

Danmarks byer og lokale erhvervsdrivende lider under manglende liv i bymidterne.

Derfor nedsatte regeringen tidligere i år et udvalg for såkaldt bæredygtig byudvikling, der skal udmønte 140 mio. kroner til at vende den kedelige tendens i landets mindre byer, og nu kan små og mellemstore byer søge om pengene.

– Det må aldrig være ens postnummer, der dikterer, om man kan få succes som erhvervsdrivende. Men i dag ser vi desværre en trist tendens, hvor mødet med landdistrikternes lokale butiksejere og den nære kontakt er skiftet ud med kontaktløs shopping fra sofapuderne. Det er afgørende, at vi holder liv i alle kanter af Danmark, så vi ikke knækker over, siger erhvervsminister Morten Bødskov.

Læs også

Håb forude for træt bymidte: Klar til 1. etape

Første rundes pulje på 115 mio. kroner fordeles med 15 mio. kroner til bystrategier og bysamarbejder til understøttelse af strategisk udvikling af bymidter og 100 mio. kroner til omstilling til levende bymidter, der skal løfte de lokale erhverv bl.a. gennem fysisk omstilling og mere bæredygtige forretningsmodeller.

– Mange byer er udfordrede af butiksdød og manglende liv i bymidten, og udvalgets midler kan være med til at vise vejen med gode projekter, der skaber effekt og værdi for bymidterne til gavn for alle, siger formanden for Indstillingsudvalget for bæredygtig byudvikling, John Wagner.

Læs også

94 nye boliger skal live Grindsteds bymidte op

Der er ansøgningsfrist den 6. januar 2025, og indstillingsudvalget for bæredygtig byudvikling forventer at behandle ansøgningerne den 9. april 2025.

Kommunerne kan søge om midlerne her.

De resterende midler kan søges om i en senere runde.

Midlerne kommer fra EU’s Regionalfond, der bl.a. har til formål at skabe udvikling i alle dele af landet.

Relateret indhold