DMJX – uddannelsesbyggeri
- Adresse: Grønjordsvej 2, 2300 København S
- Bygherre: Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
- Bygherrerådgive: DK2 Bygherrerådgivning
- Totalentreprenør: 5E Byg
- Arkitekt: PLH Arkitekter og Dall & Lindhardtsen
- Ingeniør: Ingeniør’ne
- Energi-/bæredygtighedskonsulent: Ekolab
- Byggestart: Marts 2022
- Afsluttet: Februar 2024
- Budget: 150 mio. kr.
- Omfang: 7.500 kvm, 6 etager, 1 kælderetager. Projektet omfatter opførelse af campus til uddannelser inden for design, kreativitet, tv, kommunikation og visuel formidling samt kælder indeholdende 29 p-pladser og diverse sekundære funktioner. Ligeledes anlægges nye udearealer med beplantning og stier.
- Bæredygtighed: DGNB Guld
- Kilde: SMART/Byggefakta
Åbenhed, forbundethed og omstillingsparathed er en slags ‘kongeord’ for Danmarks Medie og Journalisthøjskoles nye bygning i Ørestad Nord. Og hvad kunne da være mere oplagt end officiel indvielse med deltagelse af H. M. Kong Frederik?
Det syv etager høje, røde hus, der er tegnet af PHL Arkitekter, inviterede i dag Danmarks nye konge indenfor i bygningen med de store glaspartier, som sikrer transparens og optimale lysforhold for de 800 studerende og ca. 2.000 kursister, der årligt får deres gang i huset.
Med åbningen af DMJX har endnu flere unge fået deres daglige gang i Ørestad Nord. Hidtil har der samlet været ca. 19.000 adgangsgivende og videregående studiepladser i Ørestad.
Læs også: 118 almene boliger i Ørestad har fokus på fællesskabet
Anne Skovbro, direktør i By & Havn, håber, der opstår synergi på tværs af både virksomheder og de tre uddannelsesinstitutioner, der nu holder til i Ørestad: Københavns Universitet, IT Universitetet og Medie- og Journalisthøjskolen.
– Med indvielsen af DMJX’ nye, flotte bygning afsluttes byudviklingen af August Schade-kvarteret i Ørestad Nord, som nu næsten står færdigt. Det er en milepæl i Ørestads historie. Tanken med kvarteret har været at samle en række store uddannelsesinstitutioner, som kan skabe rammerne for et attraktivt studiemiljø, siger hun.
Trækker et grønt bælte
Med opførelsen af de sidste bygninger indrammes kvarteret, så pladser, små intime byrum og udeområder nu kan færdiggøres. Første del af byrums- og landskabsprojektet, som skaber sammenhæng med Fælledens natur og trækker et grønt bælte ind langs Grønjordsvej, er anlagt i forbindelse med færdiggørelsen af DMJX-bygningen.
Læs også: Nyt p-hus i træ er allerede fremtidssikret
Det grønne landskab anlægges med rekreative funktioner for områdets mange studerende og beboere. Landskabets bynatur er designet med lokale arter, der understøtter og styrker områdets biodiversitet og opbløder den skarpe overgang mellem fælled og by.
Byrummets belysning er desuden specialdesignet, så det kombinerer maksimal tryghed for cyklister og fodgængere samtidig med, at belysningen minimerer lysforurening og energispild.
Landskab og byrum er designet af tegnestuen SLA.
Spiller sammen med ‘Byens Scene’
Anden del af byrums- og landskabsprojektet ved DMJX etableres, når det sidste byggeri står færdigt – forventeligt i 2027.
Hertil kommer projektet ‘Byens Scene’, som der netop udskrevet en kunst- og arkitektkonkurrence om, og som også får betydning for færdiggørelsen af August Schade-kvarteret.
Ambitionen med ‘Byens Scene’ er, at byrummene, der forbinder metrostationerne med de tre spillesteder DR Koncerthuset, Bella Arena og Royal Arena, skal blive en inspirerende og levende oplevelse i sig selv.