Familievirksomheden Brade Consulting, der er grundlagt af brødrene Nickolai og Rasmus Brade, har erfaringer med at indgå i bygherrens organisation og træder til med bl.a. projektledelse, styringskompetencer, DGNB-certificering og byggeledelse indenfor teknik på især større byggerier. Virksomhedens rådgivere har bred erfaring med bl.a. laboratorier og store tekniske anlæg.
Ved årsskiftet har Brade Consulting fået et nyt ben at stå på i form af en ny afdeling, der beskæftiger sig med bygherrerådgivning indenfor infrastruktur: hovedsageligt fjernvarme og fjernkøl. Brade Consulting har tre rådgivere ansat, der tilsammen har 65 års erfaring i fjernvarmebranchen. Sammen har de tilført virksomheden i Karlslunde et stort kompetenceløft.
– Harald Brade, vores farfar, var en af pionererne i fjernvarmebranchen. Både Rasmus og jeg har arbejdet sammen med ham i flere år, så derfor har det været et naturligt skridt for os at bevæge os i den retning. Vores kendskab til teknikken og energioptimeringer i bygninger gør, at vi kan bistå bygherre i forhold til den grønne omstilling. Med vores nye forretningsområde inden for fjernvarme kommer hele forretningens mission vedr. bæredygtighed til at hænge bedre sammen, siger Nickolai Brade.
En af de fjernvarmekyndige medarbejdere er Jan Fogtmann, der, ud over erfaringer fra bl.a. CG Jensen, Strunge Jensen A/S og IGS Rådgivende Ingeniører, også har arbejdet som selvstændig bygherrerådgiver. Han er nu tilknyttet Brade Consultings nye afdeling for fjernvarmerådgivning.
– God rådgivning er at forstå bygherrens behov, formidle det til entreprenørerne samt at kunne sætte sig i de udførendes sted, og spørge sig selv, hvordan ville jeg selv tilgå opgaven og sikre et højt fagligt niveau, siger Jan Fogtmann.
Som en følge af Brade Consultings vækst har virksomheden netop fået ny, forbedret hjemmeside.
Uvildig, men på bygherrens side
Brade Consultings nye forretningsområde ændrer ikke på, at virksomheden stadig kan hjælpe bygherrer med styringskompetencer, projektledelse og byggeledelse indenfor de fleste former for teknisk byggeri. Rasmus og Nickolai Brade tilfører tilsammen erfaringer som bygherrerådgiver, smed, vvs’er, facility manager, energitekniker, entrepriseleder, byggeleder, projektleder og projektchef i bygge-, anlægs- og fjernvarmebrancherne, hvilket er de kompetencer der ofte er brug for hos bygherren:
– Dert vi ser er, at bygherren ofte kommer til kort, når han skal spille op mod de store tekniske entreprenører. Dels kan bygherren være usikker på, hvad det koster, hvad entreprenørens udfordringer er, hvor lang tid det vil tage at bygge m.v. Vi har oplevet nogle gange, at når kontrakten er lavet, bliver entreprenøren overvejende økonomiorienteret, og det er ikke altid givtigt for samarbejdet. I sådan en situation kan vi være med til at betrygge bygherren i, at det er de rigtige produkter, der er blevet valgt, og at både pris og tidsperspektiv er afstemt – eller at de ikke er, siger Nickolai Brade.
Læs også: Brade-brødrene vil forny bygherrerådgivningen
Som bygherrerådgiver træder Brade Consultings medarbejdere ind i projektet som en uvildig part og gransker, organiserer og får greb om udbudsmaterialet allerede i projekteringsfasen. Hvis byggeriet allerede er gået i gang, kan de træde til og koordinere og styre projektet.
– Vi har erfaret at komme med på et projekt, hvor det allerede var gået galt, idet entreprenøren skulle skalere projektet. Her viste det sig, at udbudsmaterialet ikke var klart og entydigt. Da vi selv har entreprenørbaggrund, ved vi, at hvis der er huller i udbudsmaterialet, så er det der, man kan tjene pengene som entreprenør, siger Rasmus Brade.
Nickolai Brade tilføjer:
– Bygherren er ordregiver, og skal være tydelig i udbudsmaterialet, ellers kan det give konflikter. Hvis bygherren har et dårligt projekt, bliver den samlede ydelse ikke prissat i konkurrencen, hvilket giver anledning til mange tillægsarbejder, som alene prissættes af entreprenøren. Det øger risikoen for, at bygherren kan opfatte entreprenøren som grådig – fordi der netop er huller i osten. Så kræver det nogle gange, at der kommer en ind, der er uvildig men på bygherrens side. En der gransker udbudsmaterialet med entreprenørbriller, så det er i orden og bygherren i sidste ende får det produkt, han har betalt for.
Hopper gerne i maskinrummet
Brade Consulting har kompetencerne og kan træde til, inden bygherren kommer til kort. Herefter er det Brade Consultings opgave som bygherrerådgiver at danne sig det forkromede overblik over et projekt og handle ud fra det.
Det kan aflaste de bygherrer, der i Brade-brødrenes erfaring ofte kan have vanskeligt ved at danne sig det tekniske overblik i en travl hverdag med flere kasketter og et ansvar for både egne kunder, beboere, medarbejdere, bestyrelsen m.fl.
– Bygherrer kan godt få tunnelsyn, hvis de står i maskinrummet. Vores opgave er at kigge på projektet – og kun på projektet – og hjælpe der, hvor bygherren har brug for det. Vi hopper i maskinrummet, så bygherren ikke selv skal undersøge alt. Det gør vi, for vi forventer selvfølgelig ikke, at alle bygherrer er gode til f.eks. at etablere det rigtige ventilationsanlæg. Det er vi, og vi ønsker at gøre det, vi er bedst til og anerkender, at vores hverdag og vores kompetencer er forskellige fra bygherrernes, siger Nickolai Brade og tilføjer:
– Vi vil tilbage til den tillidsbaserede bygherrerådgivning, hvor vi som sparringspartner bliver ved bygherres side, til projektet er færdigt. Og så vil vi gerne være kendt for at være den rådgiver, der altid går i krogene og en ekstra mil for bygherren. For vi gør os umage. Hver gang.
Er altid tilgængelige
At de gør sig umage og kan påtage sig flere roller i Brade Consulting, kan bygherren på Nyt Sund, der er en 50.000 kvm sammenbygning af det nye Odense Universitets Hospital (OUH) og Syddansk Universitet (SDU), skrive under på.
Bygherren på det komplicerede projekt har fået rådgivning af Brade Consultings tekniske rådgiver Peter Nikkelborg Teinholt, der med sit kendskab til bl.a. energi- og driftsoptimering, HVAC, commissioning, byggeledelse samt efterfølgende drift af bygninger har varetaget rollen som både byggeleder og bygherre på projektet, der skal danne en ny ramme om både forskning og uddannelse.
I rollen som byggeleder har han løbende optimeret de projekterede løsninger, der hvor han har set forbedringsmuligheder – og har dermed sikret projektets fremdrift – mens han i rollen som bygherre har sørget for det bedste produkt til bygherrens efterfølgende lejer.
– Brade Consulting er en løsningsorienteret og effektiv samarbejdspartner på projektet. De er altid tilgængelige, når jeg har brug for dem, og deres ekspertise bidrager til at minimere omkostninger og tidsspilde. Derudover bidrager Brade Consulting også med ideer og forslag til bedre løsninger på projektet. Jeg vil helt sikkert anbefale dem til alle, der har brug for pålidelig og professionel konsulentbistand, siger bygherren på Nyt Sund.