Domea.dk er en af Danmarks førende almene administrations- og rådgivningsvirksomheder. Kunderne er boligorganisationer og -administrationer, der tilsammen ejer og administrerer mere end 80.000 boliger fordelt over hele landet. Over årene har man været involveret i mange spændende projekter, og løbende er interessen for, hvorledes man kan styrke bevarelsen af den eksisterende bygningsmasse, øget.
I starten var det blandt andet de arkitekturmæssige muligheder, der var i fokus, men over de senere år er klimadagsordenen for alvor kommet med på vognen, så i dag går de to indsatsområder hånd i hånd, når det gælder om at udnytte de mange muligheder, som ombygning og transformering af den eksisterende bygningsmasse giver. Endnu et vigtigt punkt i ligningen er imidlertid, hvad det koster at bygge om eller transformere sammenlignet med at bygge nyt.
Fokus på bygningstransformering
Mette Mogensen, der er By- og boligudviklingschef for Byggeri og byudvikling i Domea. dk, er godt klar over, at det her og nu kan være dyrere at bygge om eller at transformere en eksisterende bygning i stedet for at jævne den med jorden og starte forfra med det blanke papir. Men har vi egentlig råd til at lade være? Og er vi opmærksomme på, at det vi river ned, potentielt rummer en større værdi, end det, vi sætter i stedet? Hos Domea. dk har man for alvor fået blod på tanden og vil meget gerne gå forrest, når det gælder om at præsentere nogle projekter, der giver mening både bygnings- og klimamæssigt.
– Transformationsprojekter kan være besværlige, men der er typisk potentiale for mange spændende løsninger. Et af de projekter, vi kigger på lige nu, men som endnu kun er på tegnebrættet, er det såkaldte Peder Lykke højhus tæt på Amager Fælled. Her håber vi i samarbejde med boligselskabet Domea København og Københavns Kommune at kunne skabe en bæredygtig transformation af de i alt 240 almene boliger til moderne forhold, forklarer Mette Mogensen.
Bygning har været dødsdømt i 10 år
Den 16 etager høje bygning blev opført som Amagers første højhus i 1971. Men helt tilbage i 2014 besluttede Teknik- & Miljøudvalget i Københavns Kommune at tillade en nedrivning. Særligt de udvendige konstruktioner ved svalegangene er ’trætte’ efter godt 50 år med vind og vejr hvor betonen forvitrer. Bygningen skulle efter planen først rives ned i 2025, men i 2022 viste tekniske undersøgelser, at det ikke længere var sikkert for husets beboere at blive. Nedbrydningen af betone gik nemlig væsentligt hurtigere end forventet på svalegangene, som også er brandveje. Derfor måtte beboerne i slutningen af 2022 fraflytte deres lejemål.
I dag står huset tomt. Men her 10 år efter står bygningen der stadig, og i stedet for nedrivning er en spændende ombygning nu kommet på tale. Højhuset ejes af Boligorganisationen Domea København, mens Domea. dk som rådgiver og byggeforretningsfører er i gang med at undersøge, hvilke muligheder, der er for fremtiden. De to tegnestuer AART og Lokal er tilknyttet projektet. Det samme er Sweco som ingeniør, mens der endnu ikke er valgt entreprenør, da en række vigtige forudsætninger endnu mangler at falde på plads.
Ønske om en bæredygtig løsning
– Vi afventer med spænding, om og hvornår vi i givet fald kan komme i gang. Vi har allerede kigget ind i, om vi kan leve op til såvel de statiske beregninger som kravene til brandsikring, hvis bygningen transformeres til moderne forhold, og det mener vi, for nærværende er muligt. Vi har en rigtig god dialog med Københavns Kommune samt Landsbyggefonden og oplever, at der er et stort fælles ønske om at finde en god og bæredygtig løsning, som samtidig sikrer byen en masse gode og tidssvarende ungdomsboliger, uddyber Mette Mogensen.
Hun mener således, at selv om den fraflyttede bygning kan virke både trist og træt, rummer den et væsentligt potentiale – noget som de visualiseringer, som de to involverede tegnestuer har fremstillet, faktisk også vidner om. Flere steder er der f.eks. valgt originale løsninger og materialer, man ikke ville se i et alment boligbyggeri i dag.
Rummer mange gode kvaliteter
– Det er materialer, der sagtens kan finde anvendelse i forbindelse med en renovering og som vil være med til at give de renoverede boliger et helt unikt udtryk. I Domea vil vi meget gerne bidrage til konstruktive ombygninger og renoveringer. Peder Lykke højhuset rummer nogle bygningsstrukturer af høj kvalitet, så spørgsmålet er, om ikke det giver mere værdi at transformere end at rive ned og i stedet opføre et standardbyggeri. Jeg tror det, slutter Mette Mogensen, som dog samtidig understreger at ønsket om at transformere det gamle højhus endnu kun er på tegnebrættet.
Hvis drømmen om at renovere og transformere det gamle højhus skal blive en realitet, forudsætter det, at der bliver givet politisk tilsagn om støtte – et såkaldt skema A – til projektet samt at der kan findes den nødvendige finansiering til projektet.
Læs mere om projektet på: www.domea.dk
Andre spændende projekter
Vandtårnet
Dorte Mandrup Arkitekter har været arkitekter på transformationen af Vandtårnet i Gentofte. Dette projekt, som Domea.dk har hjulpet Danske Funktionærers Boligselskab med, er ibrugtaget, og det tidligere vandtårn, der er et ikonisk pejlemærke for bilisterne på Helsingør Motorvejen, fungerer i dag fint som ungdomsboliger.
Bybjergvej
Bybjergvej Skole i Ballerup fungerede senest som skole for et par år siden. Nu er den ved Domea.dk’s mellemkomst konverteret til et bo- og dagtilbud for mennesker med varig psykisk eller fysisk nedsat funktionsevne i Ballerup Kommune. Projektet er taget i brug, og arkitekt er Vandkunsten.
Christiansfeld
I 2016 udskrev Domea Lunderskov-Kolding i samarbejde med Kolding Kommune en arkitektkonkurrence for Lindegade i Christiansfeld. Den blev vundet af Kent Pedersen Arkitektfirma, mens projekteringen er udført af Luplau & Poulsen ApS. Det omfattede både nybyggeri, renovering og transformation. Projektet blev belønnet med Kolding Kommunes Arkitekturpris i 2021.