Om projektet
- Hovedentreprise: Adserballe & Knudsen A/S
- Bygherre: Boligselskabet Hjem v/FA2009
- Arkitekt, totalrådgiver: Mangor & Nagel A/S
- Ingeniør: Wissenberg A/S
- Landskabsarkitekt: Mangor & Nagel A/S, Plan+Landskab
- Øvrige medvirkende: Landsbyggefonden
- Byggeperiode: Januar 2014 – primo 2016
- Entreprisesum: 107 millioner kroner.
Rationelt set var det enklere at sætte en bulldozer på det hele og bygge nyt. Men valget faldt på en bevarende renovering af en bebyggelse på Amager med 62 gårdhavehuse opført i 60’erne. Den bevarende renovering indebærer en række byggetekniske udfordringer, som Adserballe & Knudsen og rådgiverne Mangor & Nagel og Wissenberg har løst.
Med den bevarende renovering bevarer man det oprindelige miljø og kan få en attraktiv finansiering af hele projektet, som i sidste ende betyder, at huslejen kan holdes på et lavt niveau.
De primære bygningsdele er nedslidte eller utidssvarende med en dårlig isoleringsstandard. Den bevarende renovering indebærer, at blot enkelte ydervægge står tilbage. Resten af huset rives ned til fundamentet og genopføres med nyt overalt.
Per Nielsen, projektleder, Adserballe & Knudsen A/S.
De oprindelige 16 boligblokke med hver tre-fem huse på Jens Warmings Vej blev opført i gule teglsten i et plan.
Per Nielsen, Adserballe & Knudsen og projektleder på Jens Warmings Vej glæder sig til at komme i gang:
– Bebyggelsen får et stort kvalitetsløft. Renoveringen er stærkt påkrævet. De primære bygningsdele er nedslidte eller utidssvarende med en dårlig isoleringsstandard. Badeværelser er ramt af skimmelsvamp, og tilgængeligheden er dårlig.
– Den bevarende renovering indebærer, at blot enkelte ydervægge står tilbage. Resten af huset rives ned til fundamentet og genopføres med nyt overalt. Første fase er en større miljøsanering for pcb og asbest, før de nedslidte bygningsdele kan rives ned. Alle huse får nye forsyningsledninger til varme, vand, kloak, el, TV og tele.
Overraskelser
Med så store ændringer følger også store udfordringer.
– Vi har to store udfordringer. Det ene er uforudsigeligheden Med en så total renovering er der overraskelser, for eksempel når vi skal bygge oven på fundamenter og vægge. Vi har fat i alt inklusiv de primære bygningsdele. Den anden er at koordinere de mange delprocesser. Der kræves en anden form for planlægning end ved nybyggeri for at sikre en flydende og effektiv afvikling af planerne over de 26 måneder, projektet tager, siger Per Nielsen.
Antallet af boliger øges fra 62 til 102. 20 boliger opføres ved at udvide nogle rækkehusblokke med en ekstra etage. Seks boligblokke forlænges med hver to boliger, og en ny blok med otte boliger opføres i to plan, i alt 20 boliger. De 40 ekstra boliger giver en bedre udnyttelse af grundarealet og en højere bebyggelsesprocent.
Projektet er i skrivende stund nået til blok 10 til 13. Alle 16 blokke vil stå som nye primo 2016. Adserbelle & Knudsen har tre byggeledere og to projektledere på styringsopgaven og op mod 50 mand fra alle fag. Hovedentreprisen udgør 107 millioner kroner.
Nabodialog og Åbent Skur
Beboere er flyttet ind i de første renoverede boliger. Energimæssigt er de ført op til 2015-kravene med udvendig facadeisolering. Husene fremstår moderne med hvidpudset facade, store vinduer og lyse rum.
– Det er en stor tilfredsstillelse at kunne give beboerne et kvalitetsløft med en sund og moderne bolig. Vi har i hele processen fokus på beboerne. De skal leve med byggepladsen som nærmeste nabo i en lang periode endnu. Vi har gode erfaringer med nabo-dialog og med Åbent Skur en gang om ugen. Det tager mange problemer, før de vokser over hovedet, understreger Per Nielsen.
Renoveringen afrundes med en opretning af bebyggelsens nedslidte friarealer med beplantning, nye fælles faciliteter for leg og udeophold samt større beboerhaver.