Renovering til 450 mio. i gang i Aalborg

Tusindvis af etageboliger fra 60'ene og 70'erne har behov for omfattende modernisering og energirenovering. Et eksempel er Grønnegården i Hasseris, hvor en stor renovering er gået i gang.
Grønnegården efter renovering: Kærsgaard & Andersen A/S.
Grønnegården efter renovering: Kærsgaard & Andersen A/S.

Grønnegården i Aalborg-forstaden Hasseris er et typisk alment boligbyggeri fra 1970’erne: To- og treetagers ejendomme bygget af betonelementer med minimal isolering.

Et stort behov for modernisering, fremtidssikring og energioptimering fik i 2012 Hasseris Boligselskab til at foreslå en gennemgribende renovering af de i alt 492 lejligheder, hvoraf en del nu bliver sammenlagt.

MicroVent installeres direkte i ydervæggen og skifter luften uden rør.

Partner Morten Lundehøj InVentilate

– Med stor opbakning fra beboerne har vi gennemført en hurtig beslutningsproces som betyder, at vi nu er i stand til at gennemføre det måske mest gennemgribende renoveringsprojekt i en boligafdeling i Aalborg, sagde direktør Klaus Ringgaard fra Hasseris Boligselskab, da renoveringen næsten enstemmigt blev vedtaget af Grønnegårdens beboere.

Bæredygtigt og energivenligt

Arkitekt på projektet er Kærsgaard & Andersen A/S, som i helhedsplanen for området lægger vægt på at skabe ‘en attraktiv og bæredygtig boligbebyggelse med varierede boligtilbud, som lever op til fremtidens krav for energi’.

Renoveringen gik i gang i forsommeren, og i løbet af de kommende tre år vil de 20 boligblokke fuldstændigt ændre udseende.

Udvendigt bliver altanerne udskiftet, og alle facader bliver skalmuret for at opnå bedre isolering og undgå kuldebroer. Indvendigt bliver gulve, lofter, køkkener og badeværelser udskiftet, ligesom lejlighederne får installeret energivenlig og pladsbesparende ventilation for at sikre et godt indeklima.

– BR15 stiller krav om mekanisk ventilation med varmegenvinding i denne type boliger, forklarer Morten Lundehøj, partner i InVentilate, som står bag den rørløse ventilationsløsning MicroVent, der er valgt til Grønnegården. MicroVent vandt i 2012 Ingeniørens Produktpris.

Mange foran renovering

Ifølge Danmarks Statistik blev der i perioden fra 1960-79 bygget knap 250.000 boliger i etagebyggeri i Danmark. Mange af disse bygninger har i dag behov for store renoveringer og energioptimeringer, hvor ventilation skal tænkes ind i det eksisterende byggeri.

Det er en udfordring for arkitekten, fordi det ikke er muligt at gøre plads til rørføring. I Tyskland har decentral ventilation haft en markant større markedsandel end central ventilation i en årrække, og i Danmark vinder rørløs ventilation også frem.

– MicroVent installeres direkte i ydervæggen og skifter luften uden rør. Det gør ventilationen nem at implementere, både i byggeprocessen og i boligen, hvor den ikke optager plads eller er til gene. Det gør løsningen ideel ved renovering af etageboliger, og derfor løber vi stærkt i disse år, siger Morten Lundehøj.

Relateret indhold