Asbest i fliseklæb: Kampagne advarer mod skjult dræber

Asbeststøv kan blive hvirvlet op, når vi renoverer boliger opført før 1990. Arbejdstilsynets nye kampagne skal beskytte både håndværkere og boligejere mod det kræftfremkaldende støv.
Skal du reparere, renovere eller nedrive din bolig, kan der være risiko for, at både beboerne og håndværkerne bliver udsat for kræftfremkaldende asbeststøv. Asbest kan ikke blot findes i tag- og loftplader men også bag fliserne i f.eks. køkken og badeværelse. Foto: Getty Images
Skal du reparere, renovere eller nedrive din bolig, kan der være risiko for, at både beboerne og håndværkerne bliver udsat for kræftfremkaldende asbeststøv. Asbest kan ikke blot findes i tag- og loftplader men også bag fliserne i f.eks. køkken og badeværelse. Foto: Getty Images

Fakta om asbest

  • – Asbest har været forbudt at anvende siden 1990, men kan fortsat findes i bygninger, opført fra 1900-1990. Der kan f.eks. være asbest i tage af cementskifer, cementbølgeplader og tagpap, vinyl og støbegulve, fliseklæb, rørisolering og isolering af elkabler.
  • – Hvert år anmelder omkring 400 ansatte, at de er blevet syge, fordi de har været udsat for asbest. Typisk opstår sygdomstilfælde først 30-40 år efter udsættelsen for asbeststøv.
  • – Asbest er dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke, og i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte.
  • – Der gælder strenge regler ved arbejde med asbest. En arbejdsgiver skal bl.a. sikre, at der foreligger en forundersøgelse, inden arbejdet kan gå i gang. Forundersøgelse skal fastslå, hvilke materialer der kan indeholde asbest, og om nødvendigt skal der foretages asbestanalyser. Der skal samtidig anvendes arbejdsmetoder, der begrænser støvudvikling mest muligt, og der er krav om at anvende egnede personlige værnemidler.
  • Kilde: Arbejdstilsynet, Kræftens Bekæmpelse og Statens Byggeforskningsinstitut

Asbest er ikke altid synlig og kan gemme sig flere steder i boligen, bl.a. bag fliserne i ældre badeværelser og køkkener, hvor den potentielt dødelige asbest har været brugt i den klæber, der holder fliserne på plads.

Det er der mange, der ikke ved, fortæller tilsynsførende i Arbejdstilsynet, Mike Mathiesen, i forbindelse med offentliggørelsen af kampagnefilmen ‘På sporet af den skjulte dræber’:

– Vi møder mange, der bliver chokerede, når de finder ud af, at de kan have været udsat for asbeststøv, når de har renoveret badeværelser. Ofte er de klar over, at der kan være asbest i ældre tage, men de ved ikke, at asbest også kan findes i fliseklæbet bag fliser og i klinkegulvet.

Læs også: Tager kampen op mod asbest – eksperter får ansvaret

Hvis man som boligejer vil renovere sin bolig, der er opført før 1990, og der måske er asbest – så er anbefalingen fra Arbejdstilsynet klar:

– Beskyt dig selv, din familie og din håndværker! Få lavet en forundersøgelse for asbest. Viser det sig, at der er asbest, anbefaler vi, at du får hjælp til renoveringen fra professionelle firmaer, der er uddannet til at fjerne asbesten. At fjerne asbestholdigt materiale på en sikker måde er ikke noget, man som privat boligejer selv bør kaste sig ud i, understreger Mike Mathiesen.

Det er uhyggeligt

I kampagnefilmen deltager er Sif Steendahl Grandorf, tidligere nybyggerdeltager og gør det selv-ekspert i Go’ Morgen Danmark, og Casper Kjerumgaard, der er uddannet tømrer og bygningskonstruktør. Her skal de finde asbest i to klassiske 60’er huse:

– Jeg har arbejdet i byggebranchen i mange år, og jeg var slet ikke klar over, at der kan være asbest i fliseklæb. Det, synes jeg, er lidt uhyggeligt, siger Casper Kjerumgaard.

Casper Kjerumgaard og Sif Steendahl Grandorf får testet deres viden om asbest i boligen i Arbejdstilsynets kampagnefilm 'På sporet af den skjulte dræber'. Til højre tilynsførende Mike Mathiesen fra Arbejdstilsynet.
Casper Kjerumgaard og Sif Steendahl Grandorf får testet deres viden om asbest i boligen i Arbejdstilsynets kampagnefilm ‘På sporet af den skjulte dræber’. Til højre tilynsførende Mike Mathiesen fra Arbejdstilsynet.

Sif Steendahl Grandorf tilføjer:

– Det gør mig ked af det at tænke på, hvor mange gange jeg selv, og sikkert også andre, har taget fliser ned i ældre badeværelser, uden at vide, at vi kan have indåndet asbeststøv.

Arbejdsgiver skal sikre de ansatte

Arbejdstilsynet håber, at kampagnen vil betyde, at flere private boligejere fremover får foretaget en forundersøgelse, inden de går i gang med at renovere.

Læs også: Fjern alle eternittage: Professor kalder til handling

Målet er samtidig at gøre håndværkere og unge lærlinge opmærksomme på asbesten, og at man som arbejdsgiver skal sikre, at de ansatte ikke bliver udsat for asbeststøv. Arbejdsgivere har blandt andet pligt til at undersøge, om der er asbest i byggematerialet, inden et arbejde går i gang – og er der ansatte, der skal udføre asbestarbejde, gælder der strenge arbejdsmiljøregler.

På Arbejdstilsynets hjemmeside om asbest i boligen kan man bl.a. se videoen, blive klogere på, hvor asbesten kan gemme sig, hvad du som privat boligejer gør, hvis der er asbest i din bolig og teste sin viden om asbest.

Relateret indhold