Som om at landet ikke i forvejen stod overfor massive udfordringer med mangel på faglært arbejdskraft. Industrien kan ikke få de rette folk og indenfor fag som industriteknikkere går dobbelt så mange på pension, som der udlæres.
Det er i sig selv en massiv udfordring, hvor vi har brug for fuldt tryk på kedlerne, hvis vi skal få uddannet den næste generation af håndværkere. Ellers bliver vi i fremtiden nødt til at masseimportere arbejdskraft. Smede, svejsere og mange andre håndværkere.
De politiske signaler har da også været ganske positive i lang tid. Politikere over hele linjen ser ud til at have erkendt nødvendigheden af, at flere unge bliver interesseret i de fag, som er uundværlige for industrien og byggeriet.
Ny katastrofe
Men så kommer en katastrofe af dimensioner sejlende ind fra højre. Regeringen har netop besluttet, at skære to procent på alle uddannelser næste år, og dermed må også erhvervsskolerne se frem til færre penge.
De danske erhvervsskoler har meldt ud, at de får svært ved at leve op til målsætningen om at tiltrække flere unge. Eftersom de har sparret på administrationen de senere år, er der kun tilbage at tage fra undervisningen.
Derudover skal der også spares på folkeskolerne. Det betyder, at de elever der tilgår erhvervsskolerne heller ikke får et bedre niveau. Det kan kun pege i retning af et samlet endnu ringere produkt. Det er den helt forkerte vej at gå.
Vi har i stedet brug for brug for flere dygtige unge, og at flere af dem vælger erhvervsskolerne. Og skal erhvervskolerne tiltrække flere unge, må de levere mere attraktive forløb end i dag. Det får de så nu bare endnu sværere ved. Konsekvensen bliver, at erhvervsskolerne samlet set ikke kan forsyne industrien med arbejdskraft.
Regeringens besparelser er kortsigtede besparelser. Man sparer lidt her og nu, men får slet ikke det samme afgørende udbytte på længere sigt. Der må være en anden vej.