Klimarådet har lavet et godt udkast med forslag til, hvordan den grønne omstilling bør gå hånd i hånd med genopretningen af samfundet efter coronakrisen.
I Dansk Byggeri er vi helt enige i mange af elementerne, der flugter med de anbefalinger, som Klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren er kommet med. Det gælder blandt andet forslagene om at klimarenovere eksisterende bygninger og skifte olie- og gasfyr ud med mere klimavenlige opvarmningsformer. På den måde kan vi skabe grønne arbejdspladser, som fører til et mindre energiforbrug og sikrer, at den energi, vi bruger, er grøn.
Klimarådet har fremlagt en grøn genopretningsplan med i alt 14 tiltag, der kan føre Danmark gennem coronakrisen uden at sparke målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 til hjørne.
Vi skal have gang i energirenoveringerne og energieffektiviseringen af Danmark. Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg siger det, Klimarådet siger det, og bygge- og anlægsbranchen er klar til at levere fra i morgen. Regeringen og Folketinget må vise, at de vil den grønne vej ud af krisen og sætte gang i energieffektiviseringen af bygningerne, der i dag står for 30 procent af Danmarks CO2-udledning.
Blandt Klimarådets forslag er også krav om at energirenovere kommunale og regionale bygninger og at undtage investeringer i energieffektiviseringer og bedre indeklima fra det kommunale anlægsloft. Anlægsloftet er midlertidigt suspenderet i år. Den suspension bør forlænges, når det gælder investeringer, der vil føre til energibesparelser. Derudover peger Klimarådet også på, at man skal se på CO2-udledningen for byggematerialer, hvilket Dansk Byggeri er enig i.
Der er ingen tvivl om vi skal have CO2-udledningen i materialer ned. Vi skal ikke gøre os til smagsdommere over, hvilke materialer der er gode og dårlige at bruge. Men som vores klimapartnerskab anbefaler, skal vi stille krav om CO2-regnskaber for alle bygninger, veje og broer, så vi ved præcis hvor meget CO2, der udledes, når man bygger nyt eller renoverer.