Installationsbranchen sætter beskæftigelsesrekord

Underdirektør Tina Voldby, Tekniq Arbejdsgiverne.
Underdirektør Tina Voldby, Tekniq Arbejdsgiverne.

Det går godt i installationsbranchen, hvor aktiviteten stiger, samtidig med at virksomhederne ansætter flere medarbejdere. Ifølge en ny arbejdskraftundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne er der fortsat kamp om den kvalificerede arbejdskraft i branchen, men der er stadig langt til flaskehalsproblemerne under den foregående højkonjunktur i 2007.

Vi ser, at virksomhederne trods en meget lav arbejdsløshed i branchen stadig er i stand til at skaffe medarbejdere. Men det er svært, og virksomhederne må i stigende grad gå nye veje for at sikre den nødvendige arbejdsstyrke.

Dynamisk branche

Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 1. kvartal af 2019 var 47.275 beskæftigede i installationsbranchen – en stigning på to procent i forhold til samme periode året før. Samtidig viser arbejdskraftundersøgelsen, at 24 procent af landets installationsvirksomheder forgæves forsøgte at rekruttere arbejdskraft i april 2019, hvilket er stort set de samme tal som året før.

Det forstærker billedet af en dynamisk branche, hvor arbejdskraften flytter sig. 29 procent af installationsvirksomhederne har rekrutteret arbejdskraft i april 2019, mens kun 15 procent har afskediget medarbejdere. Det viser bare, at virksomhederne formår at løse arbejdskraftudfordringerne i takt med den stigende aktivitet.

Det betyder dog ikke, at manglen på arbejdskraft er uden konsekvenser. Ifølge arbejdskraftundersøgelsen har 33 procent af installationsbranchens virksomheder tilkendegivet, at de har opgivet ordrer i april måned på grund af mangel på arbejdskraft. Det er et lille fald i forhold til året før, men stadig et højt niveau, som dog stadig er langt fra udfordringerne i 2007, hvor det tilsvarende tal var helt oppe på 71 procent.

Inviter nye faggrupper ind

Det nye er, at el- og vvs-virksomhederne nu påvirkes i stort set samme grad af manglen på arbejdskraft. Det skyldes især, at problemerne i vvs-branchen på dette område er mindsket i forhold til sidste år.

Løsningen for mange virksomheder er i højere grad at invitere nye faggrupper – især ufaglærte, udenlandsk arbejdskraft og medarbejdere med lange videregående uddannelser – inden for i forsøget på at skaffe de krævede medarbejdere. Det er også et udtryk for, at branchen udvikler sig i en retning, hvor der er brug for et større udvalg af kompetencer for at leve op til kundernes krav. En opgave, virksomhederne altså er klar til at løfte.

Relateret indhold