Boligforening: Realitetstjek på studieboligmarkedet i de store byer

Mangel på betalbare studieboliger? Nej, vi har nok studieboliger - og de er til at betale, lyder det fra direktør i Himmerland Boligforening, Ole Nielsen.
Idrætsbyen på Hadsundvej i Aalborg stod færdig med 479 ungdomsboliger i 2013. De første mange år oplevede man fuld udlejning, men de seneste år har der været store udfordringer med tomme lejligheder grundet overkapacitet af studieboliger i byen. Foto: Himmerland Boligforening
Idrætsbyen på Hadsundvej i Aalborg stod færdig med 479 ungdomsboliger i 2013. De første mange år oplevede man fuld udlejning, men de seneste år har der været store udfordringer med tomme lejligheder grundet overkapacitet af studieboliger i byen. Foto: Himmerland Boligforening

Den 5. december 2023 var jeg lige ved at tabe kaffekoppen ned i tastaturet. I Dagens Byggeri kunne jeg læse, at manglende studieboliger sætter pres på boligmarkedet, samt at det er forbeholdt ‘de få heldige’ – dette udtalt af ejendomsmæglerkæden Estate.

Mens jeg synes, det er glædeligt, at ejendomsmæglerne deltager i den offentlige debat, og at de ser lejeboliger som en del af løsningen, så er jeg en anelse forundret over, at der skulle mangle studieboliger i landets større byer.

Havde man spurgt os, der lejer studieboliger ud i eksempelvis Aalborg, Odense og Aarhus ville svaret nok have været lidt anderledes.

I Himmerland Boligforening har vi over 2.000 studieboliger i Aalborg, og vi kan berette om særligt store udlejningsvanskeligheder, som er støt tiltagende. I Aalborg skal man som studerende kun orientere sig ét sted – på platformen www.studieboligaalborg.dk, hvor der er ca. 8.000 studieboliger samlet ét sted.

Aktuelt kan man på deres hjemmeside finde over 70 ledige studieboliger, som en studerende kan underskrive kontrakt på i morgen. Er det så for dyrt? Nej, priserne ligger typisk mellem 1.500 – 4.500 kr. pr. måned alt efter størrelse, stand og placering.

Overkapacitet af studieboliger

Dette indtryk er ikke unikt for Aalborg – når vi taler med vores gode kollegaer fra Odense og Aarhus, så oplever de det samme. Der er en overkapacitet af boliger målrettet studerende.

Vi er glade for at have studieboliger i Himmerland Boligforening, og vi elsker det liv de studerende er med til at give byen. Så naturligvis skal de have et godt boligudbud, og de skal have mulighed for at bo på byens bedste adresser, hvad enten det er midt i byen, med udsigt over vandet eller tæt på universitet – det skal vi fortsat kæmpe for at have i Aalborg.

Men der skal være balance i tingene. Aktuelt oplever vi, at mens massevis af studieboliger står tomme, så mangler andre segmenter et attraktivt boligudbud – eksempelvis singler og seniorer.

50 % dyrere husleje i Aarhus end i Viborg

Naturligvis mangler der studieboliger i København, men dette kan nok siges om de fleste typer af boliger. Hvad angår de mindre byer, så skal de studerende naturligvis også have muligheder for at leje attraktive boliger.

Her skal man dog huske på, at priserne på lejeboliger er noget mere tilgængelige i mindre byer end i storbyer. Ifølge boligstat.dk er huslejen på en privat lejebolig bygget efter år 2000 ca. 50 % højere i Aarhus end i Viborg.

Vores indspark i debatten er, at tingene skal passe sammen, når vi snakker boligmarkedet: Til den blandede by hører et godt udbud af ejerboliger, private lejeboliger og almene boliger til alle aldre og livssituationer – derfor er vi også glade for diskussionen.

Men var jeg ejendomsudvikler, der ville søsætte et spændende projekt i Aalborg, Odense eller Aarhus, så havde jeg ikke sat mine penge på studieboligerne. For dem har vi nok af.

Relateret indhold