Beskæftigelsen 2014 det højeste niveau i fem år

Chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Ifølge Danmarks Statistik var der pr. medio november i fjor 153.500 beskæftigede ved bygge- og anlægsvirksomhed. Dermed var der i 2014 i gennemsnit beskæftiget 148.400 arbejdere, funktionærer og mestre i bygge- og anlægsbranchen. Det var 4.000 flere end i 2013 og det højeste niveau i de seneste fem år.

Stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2014 skyldtes først og fremmest flere renoveringer af de almene boliger og de mange udbedringer efter stormene Allan og Bodil samt, at mange flere husstande benyttede sig af BoligJobordningen.

Midlertidige effekter

Det er med andre ord de politiske aftaler og naturkræfterne, som har æren for fremgangen i aktiviteten, men det vil også sige, at der er tale om midlertidige effekter. For så vidt angår boligaftalerne, så falder renoveringerne af almene boliger i år med et par milliarder kroner, og håndværkerfradraget ophørte ved årsskiftet.

Den økonomiske vækst er for svag til at kunne skabe et konjunkturbetinget opsving i den private byggeaktivitet, som omfatter nybyggeri og renoveringer af boliger og erhvervsbygninger, og derfor forventer vi et markant fald i beskæftigelsen på omkring 5.000 personer fra 2014 til 2015.

Krisen i dansk økonomi viser sig blandt andet ved, at nedslidningen af de private erhvervsbygninger er meget større end erhvervslivets investeringer i udbygning og vedligeholdelse af bygningerne, som udgør de fysiske rammer for arbejdspladserne i den private sektor.

Selv om der er store offentlige investeringer i nybyggeri af hospitaler og universiteter, så var beskæftigelsen ved nybyggeri i 2014 på det samme lave niveau som i de foregående par år, dvs. 33.000 beskæftigede mod for eksempel 56.000 i 2007, dengang højkonjunkturen toppede, og 45.000 i 2004, som var før opsvinget satte ind.

Relateret indhold