Mellem byrum og infrastruktur: Her er der plads til biodiversitet i hovedstaden

Biodiversiteten kæmper med byggeriet om pladsen i København. Ny rapport viser, hvor kommunen kan bevare, forbedre og udvide den eksisterende biodiversitet.
Kort over København.
Sweco har for Københavns Kommune udarbejdet en samlet kortlægning af biodiversiteten i hele byen, som for første gang giver et overblik over, hvor i byen der er størst potentiale for at forbedre levestederne for dyr og planter eller skabe bedre sammenhæng mellem grønne områder på tværs af matrikelskel. Illustration: Sweco.

I 2023 vedtog Københavns Kommune en biodiversitetsstrategi, som skal sætte retningen for kommunes arbejde med at fremme biodiversitet frem mod 2050.

Dette blev i maj 2024 fulgt op af en aftale mellem kommunen og 22 grundejere om at skabe bedre vilkår for biodiversiteten – et partnerskab, der tilsammen råder over 40 % af hele Københavns grundareal.

Læs også

Sætter biodiversiteten i det byggede miljø under lup

Nu har Sweco efter ønske fra Center for Byudvikling udarbejdet en ’Screening af biodiversitet og udpegning af potentialeområder i Københavns Kommune’, der identificerer biodiversitetspotentialet i kommunen og kommer med faglige anbefalinger til at fremme biodiversitet primært på kommunale arealer, men også på private, statslige og almene arealer.

– Det er afgørende, at vi tager højde for biodiversiteten, når vi udvikler byen. Vi skal passe på den natur, vi har, og skabe plads til mere, hvor det kan lade sig gøre. Derfor er jeg glad for, at vi med den nye kortlægning har fået et konkret redskab, der kan gøre en forskel ift. biodiversiteten i København. Det er vigtigt, at vi bruger det aktivt i dialog og samarbejde med dem, der ejer byens grunde, siger overborgmester Lars Weiss (S).

Læs også

Store aktører skal udvikle branchestandard for biodiversitet

Over tre kort giver screening og et indblik i mulighederne for at fremme biodiversiteten i kommunen, og det i kortlægningen lyder det bl.a.:

– I København er der kamp om pladsen, og byens udvikling med udvidelse af infrastruktur, byggeri og byrum med belagte flader truer biodiversiteten. Biodiversitet trives bedst på arealer med lang kontinuitet i drift og anvendelse, men det er også vigtigt at sikre biodiversiteten fremadrettet, f.eks. ved at styrke grundlaget for biodiversitet, omlægge driften, beskytte eller begrænse udvalgte områder mod menneskelig aktivitet.

Med kortlægningen over potentialer er der også udarbejdet et inspirationskatalog, der med udgangspunkt i ni cases kommer med anbefalinger til flere af Københavns Kommunes egne arealer.

Relateret indhold