Teknologipagt skal løfte de digitale evner

Regeringen igangsætter i løbet af de kommende måneder en teknologipagt, hvor et tæt samarbejde med erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner skal løfte arbejdsstyrkens færdigheder.
Illustration: Pixabay/889520
Illustration: Pixabay/889520

Danske virksomheder oplever i dag stor mangel på ansatte med digitale og tekniske kompetencer. Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

I takt med at avanceret teknologi og digitale løsninger udbredes i fremtiden, vokser virksomhedernes efterspørgsel efter for eksempel ingeniører, dataloger, biostatistikere, elektrikere og andre personer med digitale og tekniske færdigheder.

Især i byggeriet halter det med digitaliseringen af de danske virksomheder. Tidligere i januar skrev Dagens Byggeri, at imens Danmark ifølge Danmarks Statistik ligger foran på digitaliseringen i forhold til andre europæiske lande, så er byggeri- og anlæg bagefter deres europæiske konkurrenter.

Derfor vil regeringen i løbet af de kommende måneder igangsætte en Teknologipagt, der skal få flere unge til at interessere sig, uddanne sig og arbejde indenfor det digitale og tekniske område. Indsatsen skal ske i tæt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet selv, der skal bidrage med konkrete indsatser.

Rigtigt initiativ

Ifølge Henrik Garver, der er administrerende direktør for Foreningen af Rådgivende Ingeniørerer, er teknologipagten et skridt i den rigtige retning.

– FRI vil bidrage til at Teknologipagten bliver en succes. Vores medlemmer er cirka 300 rådgiver- og ingeniørvirksomheder. I en årrække har de oplevet mangel på højtuddannede som den største begrænsning for vækst. Teknologipagten er ikke et quick-fix af den akutte mangel på arbejdskraft, men det er et helt nødvendigt tiltag, siger Henrik Garver.

Regeringen sætter med Teknologipagten et mål om, at 20 procent flere skal gennemføre en faglært eller videregående uddannelse over de næste 10 år indenfor de såkaldte STEM-områder (teknologi, IT, naturvidenskab og matematik).

Hvis målsætningen realiseres, indebærer det, at Danmark om 10 år står med cirka 10.000 flere med STEM-uddannelser end ellers – og det er oveni, hvad der er på vej som følge af de seneste års øgede optag på de videregående uddannelser.

Teknologipagten er en del af strategien for Danmarks digitale vækst, der præsenteres på tirsdag den 30. januar. Som led i strategien ønsker regeringen at afsætte 75 millioner kroner til Teknologipagten frem mod 2021.

Relateret indhold