Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (RV) har måttet rette henvendelse til Folketingets Finansudvalg for at bede om næsten 40 millioner kroner til at betale udgifterne i forbindelse med en voldgiftskendelse, hvor Bygningsstyrelsen forpligtes til at betale 39,4 millioner kroner eksklusiv moms til rådgivere og entreprenører i en byggesag vedrørende nybyggeri til Syddansk Universitet i Sønderborg.
Sagen drejer sig om opførelsen af nybyggeriet Alsion i Sønderborg, der blev afsluttet i 2007 med en oprindelig økonomisk ramme på 252,6 millioner kroner. Det er altså en sag, der stammer fra den tidligere Venstre-regerings tid.
Forsinket
Projektet blev igangsat i 2004 og aflevering blev fastsat til medio 2006. Byggeriet blev imidlertid forsinket og blev først afleveret i april 2007:
– På grund af forsinkelserne valgte den daværende Universitets- og Bygningsstyrelse og de øvrige bygherrer at tilbageholde en del betalinger under henvisning til, at bygherrerne fandt, at de var berettiget til dagbod. Entreprenørerne rejste, udover krav om refusion af dagbod, under og efter byggesagen en række krav om betaling for ekstraarbejder, ligesom rådgiverne rejste krav om yderligere betaling for ekstra ydelser som følge af forlænget byggetid, forklarer ministeren.
Forlig
I foråret 2008 anlagde entreprenørerne en voldgiftssag, hvor der i alt blev fremsat krav om betaling af cirka 135,0 millioner kroner eksklusive renter og omkostninger.
– Der blev med Kammeradvokatens bistand indgået forlig med to entreprenører og delvist forlig med en rådgiver i 2008. Udgifterne i forbindelse med de indgåede forlig blev fordelt mellem de fire bygherrer efter samme nøgle, som blev anvendt under byggesagen, oplyser Rasmus Helveg Petersen.
Voldgiftsrettens kendelse fremhæver, at en væsentlig del af entreprenørernes forsinkelse skyldes forhold, som de ikke bærer risikoen for. Voldgiftsretten finder derfor, at bygherrerne skal tilbagebetale en stor del af de beløb, der er opkrævet i dagbod for forsinkelserne, og at entreprenørerne er berettigede til betaling for en række ekstra ydelser, ligesom rådgiverne er berettigede til betaling for deres ekstra ydelser i den forlængede byggeperiode.
Specificerede beløb
Voldgiftsretten har på den anden side afvist den store del af entreprenørernes krav, som knytter sig til påståede vanskeligheder ved gennemførelsen af byggeriet, herunder behov for ekstra ressourcer til koordination.
Det beløb, som Bygningsstyrelsen som følge af voldgiftskendelsen skal betale, består af følgende, eksklusive moms:
– Ekstra ydelser til entreprenører og rådgivere 21,3 millioner kroner, Renter 16,2 millioner kroner, Sagsomkostninger 1,9 millioner kroner – i alt 39,4 millioner kroner.
Sagen har i øvrigt kostet “en bagatel” af cirka 14,5 millioner kroner til Kammeradvokaten, tekniske rådgivere samt sagsomkostninger til voldgiftsretten.