Hvad er en ledig stilling?
- I artiklen har vi anvendt Danmarks Statistiks definition af en ledig stilling som lyder:
- “En ledig stilling er defineret som en lønnet stilling, der er nyoprettet, ubesat eller er ved at blive ledig, og som arbejdsgiveren tager aktive skridt til – og er parat til at tage yderligere skridt til – at besætte med en egnet kandidat uden for den pågældende virksomhed, og som arbejdsgiveren har til hensigt at besætte enten omgående eller inden for en nærmere angivet periode.”
- Kilde: Danmarks Statistik.
Som Dagens Byggeri tidligere har skrevet, var der i tredje kvartal af 2018 4938 ledige stillinger i byggeri- og anlæg. Det tal slår alle andre tal i statistikken. En stor del af de ledige stillinger skal findes i de små og mellemstore virksomheder.
Faktisk står virksomheder med 0-50 ansatte for næsten 4000 af de ledige stillinger. Det bekymrer SMVdanmarks cheføkonom, Lars Magnus Christensen.
– Det er bekymrende at kigge på en kurve, der ikke ser ud til at flade ud. Vi er netop ved at færdiggøre vores konjunkturvurdering, hvor 39 procent af virksomhederne svarer, at de er “begrænset af mangel på kvalificeret arbejdskraft.” Sidste år var det 35 procent, siger Lars Magnus Christensen.
Det er særligt de små virksomheder med 0-9 ansatte, der har mange ledige stillinger.
Den procentvise andel af ledige stillinger i forhold til summen af ledige og besatte stillinger var på hele 4,4 procent blandt virksomheder mellem 0-9 ansatte, imens gennemsnittet var 2,9 procent.
Kæp i hjulet
Manglen på arbejdskraft, som tallene bekræfter, og som virksomhederne oplever, er en stor hindring for virksomhedernes mulighed for at udvide og skabe vækst.
– Det er en stor væksthæmmer. Det kan jo betyde, at virksomheder må sige nej tak til kunder og ordrer. Det står også i vejen for, at de kan udvide forretningen, siger Lars Magnus Christensen.
Derudover er det også svært for virksomhederne at genbesætte stillingerne, når medarbejdere går på pension eller søger videre.
Løsningerne er ikke så ligetil
Som det tit er med større problemer, så er løsningen ikke så ligetil. En af løsningerne, som branchen tidligere har benyttet, har været at hyre arbejdskraft fra udlandet. Men de lande vi rekrutterer fra har selv fået lav ledighed i mellemtiden, hvilket gør det sværere at lokke medarbejdere herop.
– Det er blevet sværere at få udenlandsk arbejdskraft. Så må man se om man kan frigøre nogle hænder ved for eksempel at automatisere eller effektivisere opgaver. Det kræver bare investeringer, som kan være svære at få igennem i små virksomheder, siger Lars Magnus Christensen.
Den sidste løsning – og den måske sværeste af dem – er at tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne.