SKAT underkender enkeltmandsvirksomhed

Dansk malermester har benyttet polske underentreprenører i form af enkeltmandsvirksomheder, men SKAT mener, at de er lønmodtagere.
SKAT mener, at der i sagen med de tre enkeltmandsvirksomheder i virkeligheden er tale om lønmodtagerforhold. Foto: Colourbox.
SKAT mener, at der i sagen med de tre enkeltmandsvirksomheder i virkeligheden er tale om lønmodtagerforhold. Foto: Colourbox.

Hvornår er der tale om en enkeltmandsvirksomhed, og hvornår er det en ‘arme-ben-virksomhed’? Det er et af de spørgsmål, der ofte indgår i debatten om social dumping, og det har givet anledning til, at Danske Malermestre vil føre en sag ved Landsskatteretten for en medlemsvirksomhed:

– Et af vore medlemmer har entreret med tre polske enkeltmandsvirksomheder. De har haft hver deres opgave med entreprisekontrakter efter AB92, men alligevel er SKAT nået frem til den konklusion, at de tre udenlandske malermestre er lønmodtagere. Og går man ind i lignende aftaler i fremtiden, er der tale om lønmodtagerforhold. Men i malerfaget er rundt regnet halvdelen af alle virksomheder ene-arbejdende mestre. Er SKATs holdning, at er man ene-arbejdende mester, er man lønmodtager, så har vi for alvor et problem i malerfaget, siger direktør i Danske Malermestre, Ole Draborg, til Dagens Byggeri.

Advokaten siger, at det er en tendens, der er ved at opstå i SKAT, og at andre virksomheder har været udsat for det samme.

Ole Draborg Danske Malermestre

Eget værktøj

Han slår fast, at de pågældende malermestre selv har medbragt deres værktøj, mens selve materialerne af nødvendige årsager er leveret af den danske malermester. Ole Draborg siger indirekte til Dagens Byggeri, at havde der været tale om danske underleverandører, havde sagen set anderledes ud:

– Det er der, jeg har min mistanke. Det er fordi, der er tale om udenlandske virksomheder. SKAT er ude i et ærinde, hvor de forsøger at skaffe skatteindtægter til Danmark. Det har vi underhånden fået bekræftet af SKATs medarbejdere. “Nogen skal jo betale skat i Danmark”, og derfor kommer man til den lidt underlige afgørelse. I denne konkrete sag er man gået alt for langt. De har jo ikke gået side om side med vores medlems øvrige ansatte, siger Ole Draborg, der peger på, at det er en god måde at sikre en fleksibilitet for virksomhederne, at man kan bruge de ene-arbejdende malermestre, uden at det bliver et lønmodtagerforhold.

Tendens i SKAT

Foreløbig hjælper Danske Malermestre den danske virksomhed med at bringe sagen for Landsskatteretten:

– Advokaten siger, at det er en tendens, der er ved at opstå i SKAT, og at andre virksomheder har været udsat for det samme. Men det nytter ikke noget, når vi har et indre marked med muligheder for at hente virksomheder fra andre EU-lande til at lave opgaver, at man pludselig står i en situation, hvor man skulle have indeholdt a-skat og sociale bidrag. Og naturligvis er de tre pågældende virksomheder registreret efter reglerne i RUT, og de er registreret i Polen. Vort medlem har gjort alt, hvad han kan, for at sikre, at tingene er i orden, slutter Ole Draborg.

Relateret indhold