Projektmangler er vokset kraftigt de sidste 25 år

Byggeriet i Danmark er det tredjedyreste i verden, viser en ny analyse. Det skyldes blandt andet, at det 25 år gamle aftalesystem er utidssvarende, mener Bygherreforeningen.
Ifølge Bygherreforeningen mangler der blandt andet præcision i håndteringen af ændringsarbejder. Foto: Colourbox.
Ifølge Bygherreforeningen mangler der blandt andet præcision i håndteringen af ændringsarbejder. Foto: Colourbox.

En ny analyse fra Kuben Management betegner regeringens byggepolitiske strategi som uambitiøs og det gældende aftalesystem – ABR89, AB92 og ABT93 – som utidssvarende.Analysen bekræfter ifølge Bygherreforeningen behovet for høje ambitioner i den kommende byggepolitiske strategi, som revisionen af aftalesystemet er en del af. Her er det Bygherreforeningens klare mål, at ambitionerne højnes, så der kan sikres stærkere incitamenter og mere effektive styringsværktøjer, og branchen skal således tilskyndes til i højere grad at levere fejlfrit til aftalt tid og budget, så potentialet for vækst og velstand kan indfries. Det skriver Bygherreforeningen på sin hjemmeside.

– Samfundet kan få meget mere for pengene, men det kræver, at vi ikke bare nøjes med en ajourføring af de eksisterende aftaledokumenter, men derimod har høje ambitioner for det nye reviderede aftalesystem. Et vigtigt pejlemærke er, at det beløb, som bygherrerne i dag afsætter til uforudsete udgifter, er mere end fordoblet de sidste 25 år. Det skyldes blandt andet, at omfanget af projektmangler er vokset kraftigt, og at der mangler præcision i håndteringen af ændringsarbejder. Udviklingen i udgifter skal rulles tilbage, og vi skal have ændret incitamentsstrukturerne, så pengene i stedet kan bruges til gavn for samfundet, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.

Et vigtigt pejlemærke er, at det beløb, som bygherrerne i dag afsætter til uforudsete udgifter, er mere end fordoblet de sidste 25 år.

Henrik L. Bang Direktør, Bygherreforeningen

Bedre incitamenter

I Bygherreforeningens ønsker til revisionen af aftalesystemet er det afgørende at forbedre incitamenterne for præcision og motivation, så branchen udvikler sig til gavn for produktiviteten i samfundet som helhed. Kun dermed kan der ifølge foreningen spares de penge, der lige nu forsvinder i uklart ansvar, dårlige samarbejdsprocesser og unødvendige konflikter.

Formand for Bygherreforeningen, Rolf Andersson, er byggedirektør i KAB og oplever jævnligt store ekstraudgifter som følge af projektmangler. Tendensen er stigende, og derfor bakker han op omkring foreningens opfordring til at have høje ambitioner for aftalesystemet.

– Som bygherre ender vi ofte med ekstra udgifter til opgaver, der burde være løst. Det er dyrt. Særligt fordi vi ikke kan byde disse opgaver ud i konkurrence igen. I stedet skal de løses af den entreprenør, vi allerede har indgået en aftale med. Det er svært at sige, hvilken overpris vi betaler af den grund, men de nuværende incitamenter giver i hvert fald ikke bygherren mulighed for at få den bedste pris, og det skal vi have gjort noget ved, siger Rolf Andersson.

Fælles interesse

Bygherreforeningen påpeger, at ambitionerne er i både bygherrernes samfundets interesse.

– Samfundet stiller strengere krav til de professionelle bygherrer i form af forudsigelighed med hensyn til både tid og økonomi. Budgetsikkerhed er næsten altid afgørende. Samtidig udvikler virksomhederne i byggeriet sig mod større og mere kompetente spillere. Derfor er det også rimeligt med større gennemsigtighed og mere konsekvens i aftalerne. Vi har også udenlandske spillere, som banker på døren til det danske marked. Derfor giver det mening at lade sig inspirere af de udenlandske aftalesystemer, som blandt andet i Norden har overhalet os på krav til effektivitet og præcision, siger Henrik L. Bang.

Drøftelserne af aftalesystemet forventes afsluttet i 2018. Bygherreforeningens katalog med ønsker til revisionen kan hentes her.

Relateret indhold