Sidste år måtte over 3.000 aktive virksomheder i Danmark dreje nøglen om, og særligt bygge- og anlægsbranchen var hårdt ramt.
Læs mere: Konkursbølge slår rekord: “Værre end efter finanskrisen”
Nu har regeringen derfor fremsat et lovforslag om revision af reglerne om såkaldt konkurskarantæne:
– Lovforslaget skal gennemføre en række forslag på baggrund af Konkursrådets gennemgang af reglerne og skal gøre det muligt på sigt at give private adgang til konkurskarantæneregisteret. Det vil kunne bidrage til, at håndværkeren, rengøringsfirmaet eller privatpersonen i højere grad selv kan være med til at sikre sig mod potentielle tab, siger justitsminister Peter Hummelgaard.
Læs også: 20 pct. flere konkurser: Byggeriet går ind i en usikker vinter
En konkurskarantæne medfører, at den karantænepålagte i en vis periode ikke må indgå i ledelsen af en erhvervsvirksomhed uden at hæfte personligt.
Det er Erhvervsstyrelsen, der fører et register over pålagte karantæner, og i dag er reglerne sådan, at det kun er udvalgte myndigheder, der har adgang til konkurskarantæneregisteret.
Det betyder, at man f.eks. som håndværker ikke har mulighed for at tjekke, om den person, man er ved at indgå en aftale med, er pålagt en konkurskarantæne. Men det ønsker regeringen altså nu at ændre.
Et bedre værn mod tab
Konkurskarantænereglerne blev indført i 2014 og har over de 10 år medført flere tusinde sager om konkurskarantæne.
Fra regeringen lyder, at de mange karantænesager har givet et mere klart billede af reglernes anvendelighed, men også medført problemstillinger, der ikke var forudset ved reglernes indførelse. Bl.a. derfor gennemførte Konkursrådet en gennemgang af konkurskarantænereglerne med henblik på at komme med forslag til justeringer af reglerne, som det netop fremsatte lovforslag beror på.
Læs også: Konkurser og opløsninger – uge 10
– Dansk erhvervsliv er grundlæggende kendetegnet ved ordentlige, tillidsfulde og driftige virksomheder. Men vi ser desværre også sager, hvor den tillid brydes og udnyttes, og det kan i de værste tilfælde have store økonomiske konsekvenser for samarbejdspartnere, virksomheder og helt almindelige borgere, siger erhvervsminister Morten Bødskov og tilføjer:
– Derfor er jeg glad for, at vi med det nye lovforslag øger gennemsigtigheden, så offentligheden får mulighed for at undersøge om en person, som de indgår en kontrakt med, er pålagt en konkurskarantæne. På den måde kan man bedre værne sig mod tab.
Loven forventes at træde i kraft d. 1. juli 2024.