Torsdag formiddag har regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti og Liberal Alliance indgået en aftale om en ny autorisationslov på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet.
Politikerne regner med, at den nye autorisationslov vil sikre øget konkurrence og færre administrative byrder for virksomhederne i branchen, da flere virksomheder vil fremover kunne udføre opgaver fra start til slut.
Samtidig bliver det høje sikkerhedsniveau fastholdt, mener erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.
Glad minister
– Jeg er glad for, at vi nu får en moderne og fleksibel autorisationslov. Loven vil øge konkurrencen og lette virksomhedernes administrative byrder betydeligt, siger han og fortsætter:
– Med den nye lov gør vi det samtidig muligt for eksempel for en murer at efteruddanne sig til også at kunne udføre simpelt vvs-arbejde. Jeg forventer, at forbrugerne vil opleve færre arbejdsskift og lavere priser i forbindelse med et byggeprojekt.
Den nye lov viderefører de autorisationstyper, der er i dag. Men som noget nyt indføres der mulighed for, at en virksomhed kan få en delautorisation inden for en afgrænset del af el-, vvs- og kloakområdet, nemlig el i boliger, vand og afløb i boliger og solcelleinstallation.
Delautorisationerne suppleres desuden med nye uddannelsesmuligheder inden for håndværksfagene, så faglærte på kortere tid kan tilegne sig nye kompetencer og bestå en autorisationsprøve inden for et afgrænset område.
Rasende elektrikere
Mens politikerne er tilfredse med den nye autorisationslov, har den – allerede mens den har været undervejs – været kritiseret af flere aktører i branchen, og flere af dem var også hurtige ude med kritikken i løbet af torsdagen. Således mener Dansk El-Forbund, at “regeringen har svigtet” i sagen.
– Af hensyn til nogle fiktive og udokumenterede forventninger om besparelser vil man nu lade murere eller andre, der har taget et lille kursus, udføre el-arbejde. Det svarer til at sige, at tandlægen da lige så godt lige kan kigge på halsbetændelsen, hvis man alligevel sidder i stolen. Der er altså en grund til, at en elektriker har en lang faglig uddannelse bag sig, siger en rasende Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk El-Forbund.
– Det var absolut ikke, hvad vi havde ventet af såkaldte arbejderpartier. Jeg forstår heller ikke, hvorfor man for nylig har vedtaget at lave en reform, der skal styrke erhvervsuddannelserne, når man så med den anden hånd fjerner væsentlige elementer af et uddannelsesområde fra et fag, lyder det fra Jørgen Juul Rasmussen.
I DS Håndværk & Industri er man også skuffet over den nye autorisationslov og mener, at “det samlede kompetenceniveau i branchen vil falde, og vi vil tabe international konkurrencekraft”. Læs mere om det i ‘Dagens Kommentar’.