Niras-topdirektør: Ingen arkitekt-opkøb lige om hjørnet

Måske kommer det på et senere tidspunkt, men omvendt kan det vise sig som en fordel at være uafhængig. Kunderne kan godt lide, at de selv kan vælge, lyder det fra Carsten Toft Boesen.
Selvom der også er plads til en arkitektvirksomhed i Niras-sofaen, så er der ikke umiddelbart planer om hverken opkøb eller fusion, siger CEO Carsten Toft Boesen, Niras.
Selvom der også er plads til en arkitektvirksomhed i Niras-sofaen, så er der ikke umiddelbart planer om hverken opkøb eller fusion, siger CEO Carsten Toft Boesen, Niras.

ALLERØD: Et klokkeklart svar på spørgsmålet, om Niras på linje med Cowi, Sweco og Rambøll vil opkøbe en arkitektvirksomhed, kan den administrerende direktør for landets tredjestørste ingeniørvirksomhed ikke give.

– De afhænger af udviklingen i branchen og en række andre faktorer. Men vi har intet på tegnebrættet på nuværende tidspunkt, fastslår Carsten Toft Boesen, da Dagens Byggeri sætter ham stævne i firmadomicilet i Allerød.

Han tilføjer, at ingeniør/arkitekt-sammenlægninger er noget man har talt en del om i branchen gennem de seneste ti år, for der er en række åbenlyse fordele ved et koncernfællesskab. Blandt andet at kunden får færre grænseflader.

– Men hvorfor opkøbene sker lige nu, ved jeg ikke med sikkerhed. Der er naturligvis en masse økonomi i timingen, og der er ingen tvivl om, at der er nogle, som i forhold til konjunkturerne har solgt på toppen. Men muligvis er der også tale om en ketchup-effekt, siger den 60-årige direktør, som i 2020 kan holde to små jubilæer i Niras. Han har til oktober været ansat 35 år i virksomheden og til juli kan han markere 20 år som topdirektør.

Næste år har 60-årige Carsten Toft Boesen gennem 20 år stået i spidsen for landets tredjestørste ingeniørvirksomhed.
Næste år har 60-årige Carsten Toft Boesen gennem 20 år stået i spidsen for landets tredjestørste ingeniørvirksomhed.

– Det er nu ikke noget, vi gør noget ud af. Her i virksomheden fejrer vi først, når der er et 25- og 40-års jubilæum, siger han.

Uafhængighed kan være godt

Ifølge direktøren kan det endda vise sig som en fordel for Niras, hvis man helt undlader at købe eller fusionere med en arkitektvirksomhed.

– Det er svært at spå om, for lige som en fusion har åbenlyse fordele, så kan der også være ulemper. Ved at undlade fusion bevarer man uafhængigheden, og er på den måde helt frit stillet til at vælge samarbejdspartner. Vi har drøftet det med nogle af kunderne gennem årene, og de kan godt lide, at de selv kan vælge både ingeniør og arkitekt efter eget valg – og ikke nødvendigvis en fuld pakke. Men det handler også om relationer, erfaringer og historik, fortæller Carsten Toft Boesen.

Fuldendt integration med Alectia

At et muligt køb eller en fusion med en arkitektvirksomhed ikke umiddelbart står øverst på ønskesedlen her op mod jul kan skyldes, at Niras for nylig har afsluttet fusionen med Alectia, som har kostet både tid og kræfter. Også lidt mere fokus end direktøren havde håbet på.

– Det har været en stor opgave, men vi er super stolte af at det er gået så godt ikke mindst med at få de to meget store byggerienheder integreret. Vi har styrket de områder, vi hver især ikke var helt stærke på, så nu kan vi det hele. Jeg tror, at vi er i en rigtig god position til at imødekomme morgendagens ønsker fra markedet, siger Carsten Toft Boesen.

Forventer bedre overskud

Trods det omfattende integrationsprojekt med Alecta kom det nye Niras med mere end 2.300 ansatte worldwide ud af 2018 med en omsætning på 2,2 milliarder kroner og et resultat før skat på 61 millioner kroner.

Om det forventede regnskab for 2019 siger direktøren:

– Jeg forventer, det bliver bedre end i 2018. Helt klart. Vi skal hæve overskudsgraden i forhold til sidste år, men det er nok lidt for tidligt at spå om størrelsen, siger han og ligner ikke en, der vil give sig af med gætværk i forhold til det kommende årsregnskab.

Virksomheden største ben er “Byggeri” med en omsætning på over 700 millioner, som primært hentes på hjemmemarkedet, men i stigende grad også i Sverige og Norge. Og med udsigt til en afmatning i konjunkturerne gælder det om at være til stede i de rigtige segmenter.

– 2020 kommer næppe til at byde på fremgang i byggeriet, så vi forsøger at konsolidere os over for de kundegrupper, vi mener vil fortsætte deres engagement uden nævneværdige ændringer. Det er for eksempel hospitals-, undervisnings- og kontorbyggerier, samt opgaver for boligforeninger. Og så er der jo et kæmpe efterslæb på energirenovering, fastslår Carsten Toft Boesen.

Styrket uden for Danmark

Mange af Niras’ projekter foregår uden for landets grænser. Det gælder for eksempel havneprojekter i Tanzania og nye bryggerier i Etiopien. Og hos de skandinaviske naboer har Niras fået godt fat. Omsætningen fra Norge og Sverige steg sidste år til 14 procent af den samlede omsætning.

– Niras’ strategi er at vokse på nærmarkederne i Skandinavien og at styrke firmaets internationale forretningsområder. Der er blandt andet investeret inden for Niras’ internationale forretningsområder udviklingsbistand, vindenergi, havne og føde- og drikkevarefremstilling, fortæller topdirektøren, der tilføjer, at i forhold til fødevarer og drikke arbejder Niras sammen med nogle af de helt store aktører ude i verden.

Ny treårsplan

Ifølge Carsten Toft Boesen arbejder ingeniørkoncernen i disse år efter treårige strategiplaner. Den nuværende, hvor Alectia-integrationen har fyldt meget, udløber med udgangen af 2020.

– Vi arbejder så småt på indholdet af den næste strategiplan, hvor vi skal udbygge det skandinaviske marked yderligere, siger han.

Og så er der for alvor ved at komme momentum i klimadagsordenen, som efterhånden er solidt integreret i Niras’ processer og projekter.

– Det tager vi meget seriøst, og vi arbejder både med kendte teknikker samtidig med, at vi udvikler nye, målbare tiltag. Vores byggeri-division har i samarbejde med DTU samt et par af vores store kunder udviklet et godt værktøj, vi bruger til at gøre SDG målene konkrete i projekterne. Det giver god mulighed for at tale med kunderne om alternative materialer, energioptimering og måske allervigtigst øget levetid og lavere driftsomkostninger, men også genbrug eller upcycling, siger Carsten Toft Boesen.

Om den kommende treårsplan også kommer til at indeholde opkøb eller fusion med en arkitektvirksomhed, det vil tiden vise.

Vi har drøftet det med nogle af kunderne gennem årene, og de kan godt lide, at de selv kan vælge både ingeniør og arkitekt efter eget valg – og ikke nødvendigvis en fuld pakke. Men det handler også om relationer, erfaringer og historik.

Relateret indhold