Klimaministeren på besøg i Carlsberg Byen

Klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen, var i dag på besøg i Carlsberg Byen for at se nogle af de bæredygtige tiltag i bydelen, hvor byggematerialer blandt andet genanvendes.
Fremvisning af fjernkøling. På billedet: Adm. direktør i Carlsberg Byen, Jens Nyhus (tv), klimaminister Rasmus Helveg Petersen og senior projektchef Henrik Qvist. Pressefoto.
Fremvisning af fjernkøling. På billedet: Adm. direktør i Carlsberg Byen, Jens Nyhus (tv), klimaminister Rasmus Helveg Petersen og senior projektchef Henrik Qvist. Pressefoto.

Fjernkølingstanke med fire millioner liter vand, fredede bygninger og genanvendte mursten var blandt de ting, som klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen i dag fik lejlighed til at kigge nærmere på, da han torsdag besøgte Carlsberg Byen på Vesterbro i København. Det fortæller Carlsberg Byen P/S i en pressemeddelelse.

Anledningen var blandt andet det byggepolitiske udspil, som regeringen udsendte i slutningen af sidste år. Udspillet skal blandt andet få byggebranchen til at genanvende byggematerialer, så CO2-forbruget nedsættes, og netop genanvendelsen af byggematerialer er noget, som praktiseres i Carlsberg Byen.

Det gælder eksempelvis genanvendelse af gamle mursten fra ikke-bevaringsværdige bygninger, som nedrives i takt med, at den nye bydel opføres. Senest er 10.000 mursten fra nedrivningen af den gamle værkstedsbygning blevet genbrugt til at renovere facaden på den gamle administrationsbygning i Carlsberg Byen, som netop er blevet færdig. Det giver en samlet besparelse på fem tons CO2 i forhold til anvendelse af nyproducerede mursten.

Fjernkøling

Ministeren fik også fremvist et centralt og miljørigtigt fjernkølingsanlæg, der på sigt skal forsyne hele Carlsberg Byen. Anlægget reducerer CO2-udledningen med op til 23 procent i forhold til traditionel køling. Store lagertanke på 4.000.000 liter vand giver mulighed for at producere mere energieffektiv køling, idet de kan fyldes op med koldt vand, der er produceret af “grøn” el. Det vil sige el, der er produceret, når der er overskud af el på nettet fra vindmøller, eller el, der er produceret om natten, hvor el er billigere.

Boligtårn og fredede bygninger

Rasmus Helveg Petersen fik under besøget også en rundvisning i bydelen, hvor byggeriet af en ny S-togsstation, Carlsberg Station, og et 100 meter højt tårnhus, Bohrs Tårn, hastigt skyder i vejret. Ministeren fik også en rundvisning i nogle af de mange fredede og ikoniske bygninger i Carlsberg Byen, blandt andet Maskincentralen og Kedelhuset. De fredede bygninger kommer til at stå side om side med moderne arkitektur i den nye bydel og er med til at give bydelen et helt særligt udtryk.

Relateret indhold