Det kan være svært for en kommune at have store ambitioner, når det samtidigt kræver, at økonomien hænger sammen. Kolding er et godt eksempel på en by, der er inde i en rivende udvikling med mange bygge- og anlægsprojekter, men for at denne udvikling skal kunne fortsætte, kræver det et solidt økonomisk fundament.
Derfor arbejder byrådet i Kolding nu på en investeringsfond, der skal investere i Kolding Kommunes vækst og udvikling. Fonden er en reserveret pulje på budgettet, der skal gøre det muligt at realisere Byrådets vision om erhvervsudvikling, nå 100.000 indbyggere samt understøtte studieby og bosætning. Kommunens direktion lægger op til at afsætte 20 millioner kroner i 2018, 25 millioner kroner i 2019 og 30 millioner kroner i 2020. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Kolding Kommunes vækst i de seneste år kommer blandt andet til udtryk i indbyggertallet, som er steget med over 2.000 på tre år, virksomheder udvider og flytter til byen, og der planlægges og bygges i øjeblikket omkring 1.400 boliger. Den udvikling ønsker kommunen naturligvis skal fortsætte, og der store og spændende udviklingsprojekter som Marina Syd, infrastruktur, byudvikling, idrætsby osv. Dertil kommer ambitiøse fysiske udviklingsplaner for skoler, daginstitutioner, osv.
Øremærket til udvikling
Den samlede ønskeliste rummer projekter for op imod én milliard kroner. Udfordringen er at skaffe penge til at gennemføre ønskerne i en tid, hvor kommunernes økonomiske råderum generelt bliver mindre og mindre, og hvor de lavthængende frugter allerede er høstet gennem effektiviseringer de seneste år.
Ved at oprette en investeringsfond øremærker Kolding Kommune penge til udvikling. Kommunens direktion foreslår, at der udarbejdes politiske spilleregler for investeringsfonden. Det handler om, hvor store projekterne skal være, hvor lang tid, de løber over, hvornår de prioriteres etc.
Der er første behandling af budgettet 29. august, mens de politiske partier mødes til forhandlinger i slutningen af september.