Forslag: Havarikommission i byggeriet

To store uheld på kort tid får Konstruktørforeningen til at foreslå en havarikommisson, der skal indsamle information om uheldene, undersøge hvorfor de skete og formidle resultaterne for at undgå, at det sker igen.
Konstruktørforeningens formand Gert Johansen foreslår, at man i byggeriet etablerer en form for havarikommission. Foto: Nicolai Perjesi.
Konstruktørforeningens formand Gert Johansen foreslår, at man i byggeriet etablerer en form for havarikommission. Foto: Nicolai Perjesi.

For nylig kollapsede en motorvejsbro i Nordsjælland, og for et par uger siden skete det samme for en beboelsesejendom i Nordjylland.

Begge gange uden uden personskade. Men så godt går det måske ikke næste gang. Det får Konstruktørforeningen til at foreslå, at der etableres en havarikommission eller ulykkesgruppe for byggeri og anlæg efter samme forbillede, som det vi har på trafikområdet.

Handler om troværdighed

Efter kollapset i Frederikshavn har NCC selv foranstaltet en undersøgelse af forløbet og var hurtigt på banen med en række sandsynlige forklaringer på, hvad der var sket og hvorfor.

– Jeg har ingen som helst grund til tro, at NCC ikke undersøger sagen meget grundigt. Jeg er sikker på, at virksomheden selv gerne vil helt til bunds i sagen. De tager også forlods det fulde ansvar for hændelsen, hvilket egentlig er meget prisværdige og måske også helt oplagt. Alligevel peger NCC da også i deres foreløbige konklusion – ikke helt uventet – på, at der er mangler i rådgivernes projekt og i koordineringen, siger formand for Konstruktørforeningen Gert Johansen.

Det gør formanden skeptisk over for, at man undersøger sig selv i den slags sager.

– En som er part i sagen, vil både have blinde vinkler og i øvrigt være tilbøjelige til at sende ansvaret videre. Derfor mener vi i KF, at den slags undersøgelser altid bør udføres af et uvildigt organ, som kan sikre, at alle sten bliver vendt, og at troværdigheden af undersøgelsen er helt i top. Det har både betydning for den endelige konklusion og det efterfølgende retsopgør, siger han.

Uvildighed er vigtig

Men uvildigheden spiller også en stor rolle for videndelingen.

– Vi bliver kun bedre til at hindre fejl, der kan føre til ulykker, hvis vi har en systematisk indsamling af årsager og virkninger af, hvad der gik galt. Det kan kun ske gennem en bredt sammensat gruppe af uafhængige bygningsprofessionelle, der i hvert enkelt ulykkestilfælde stå for udredning, rapportering og dataindsamling, siger Gert Johansen.

KF fremsatte også forlaget om en havarikommission i forbindelse med kollapset af Siemens Arena i 2003.

– Nu prøver vi nok en gang at opfordre politikere og branchen til hurtigt muligt at etablere denne uafhængige instans, så vi kan lære af fejlene og undgå dem fremover, slutter Gert Johansen.

Relateret indhold