Færre planlægger bolighandler i det nye år

Mange af danskernes købs- og salgstanker fik i slutningen af 2023 vind i sejlene foranlediget af de nye boligskatter, og nu er niveauet igen ved at finde sit normale leje.
I sidste kvartal af 2023 havde 17 pct. af danskerne planer om at købe en bolig. Foto: Gettyimages.
I sidste kvartal af 2023 havde 17 pct. af danskerne planer om at købe en bolig. Foto: Gettyimages.

Boligskatterne, der trådte i kraft i begyndelsen af det nye år, pustede liv til bolighandlen i sidste kvartal af 2023.

Effekten viste sig størst i hovedstadsområdet, og de mange købs- og salgstanker skabte tilmed et forhøjet niveau af lån til boligkøb i samme periode.

Læs også: Skatte-effekt: 42 pct. flere lånte til boligkøb

Men nye tal fra Homes Køber- og Sælgerbarometer, der hvert kvartal udarbejdes af analysevirksomheden YouGov, opridser nu en ny markedssituation.

I sidste kvartal af 2023 var der ca. 17 pct. af befolkningen, der havde planer om et boligkøb inden for det næste halve år, og ved indgangen af det nye år er dette tal nu allerede faldet til 15 pct.

Således nærmer niveauet sig igen gennemsnittet på 14 pct. for alle kvartalsmålinger siden barometerets indførelse i 2017.

En forventet udvikling

Den samme udvikling gør sig gældende for de danske boligejere, der går rundt med planer om at sælge.

Sidste år præsenterede barometeret et niveau på 15 pct. i målingerne for både juli og oktober, og andelen af danskere, der nu ønsker at sælge deres bolig inden for det næste halve år, er hermed allerede nede på 13 pct.

Læs også: 13 pct. stigning: Vi vil bo i lejlighed i byerne

Fra sælgers perspektiv har gennemsnittet for alle kvartalsmålinger siden 2017 været på 14 pct., og det, at markedet nu har mistet lidt af pusten, overrasker ikke Homes boligmarkedsanalytiker, Henrik Hauthorn Jensen:

– Det ser ud til, vi er tilbage på ‘normalen’ for årstiden, og det var forventeligt, efter at der i efteråret opstod en lettere hektisk stemning i markedet på grund af de nye skatteregler – dog primært i Hovedstaden, hvor især de dyrere lejligheder stod til at stige i skat, siger han.

Relateret indhold