Få ulykker skal blive endnu færre

Gennem de senere år har Casa fokuseret intensivt på at nedbringe arbejdsulykker. Målet er at sænke ulykkesfrekvens til 0,8 i år mod 1,1 sidste år.
Et bedre arbejdsmiljø starter med, at vi taler om det, siger Torsten Asklunds, der er Kvalitet-, Miljø og Arbejdsmiljøchef hos Casa A/S. pressechef.
Et bedre arbejdsmiljø starter med, at vi taler om det, siger Torsten Asklunds, der er Kvalitet-, Miljø og Arbejdsmiljøchef hos Casa A/S. pressechef.

Virksomhedens tiltag

  • – Information lægges på intern mobilapp – omgående tilgængelighed for alle medarbejdere.
  • – ERFA-grupper på tværs af byggepladser.
  • – Sikkerhedsmøder på byggepladser hver 14. dag.
  • – Instruktionsfilm om alt fra værnemidler over afskærmning til brug af værktøj – uden tale og med minimal tekst så alle medarbejdere kan forstå instruktionerne.
  • – Plakater med fokus på særlige indsatsområder.
  • – Brochuremateriale med detaljeret gentagelse af instruktioner fra filmen.

Hos Casa har Kvalitet-, Miljø og Arbejdsmiljøchef Torsten Asklund et mantra, som alle medarbejdere i udviklings- og entreprenørvirksomheden har fået godt ind under huden de sidste to år. Nemlig at “alle har ret til at komme hjem fra arbejde i den tilstand, de kom på arbejde i”.

– Et bedre arbejdsmiljø starter med, at vi taler om det. Der er en tendens til, at man i branchen skjuler tal og data i stedet for at tale åbent om udfordringerne. Det gør vi ikke hos Casa. Her taler vi åbent om alle arbejdsulykker – også de tåbelige, som aldrig skulle have fundet sted. Det er den eneste måde, vi lærer på, forklarer Torsten Asklund.

… vi skal passe på med at fokusere så meget på et tal. Vedkomne, der kommer til skade, er ligeglad med om frekvensen er lav.

Kvalitet-, Miljø og Arbejdsmiljøchef Torsten Asklund, Casa

Fokus og åbenhed

Casa har generelt haft en lav ulykkesfrekvens, og virksomheden har desuden valgt at investere i, at bringe frekvensen endnu længere ned. Det er der nemlig gode penge i. En arbejdsulykke med 30 dages fravær koster i gennemsnit 60.000 kroner.

Casas byggeplads på Skudehavnen har været fri for arbejdsulykker i mere end 500 dage. Pressefoto.
Casas byggeplads på Skudehavnen har været fri for arbejdsulykker i mere end 500 dage. Pressefoto.

For en entreprenør med en dækningsgrad på 2 procent betyder det, at entreprenøren skal omsætte for yderligere 1,5 millioner kroner for at dække udgiften til arbejdsulykken. Målet er nu at få en ulykkesfrekvens på 0,8 i 2020 – i 2019 var den 1,1.

– Nok giver ulykkesfrekvens et udtryk for antallet af ulykker, men vi skal passe på med at fokusere så meget på et tal. Vedkomne, der kommer til skade, er ligeglad med om frekvensen er lav. Én ulykke er én for meget, siger Torsten Asklund og tilføjer:

– Vi har nedbragt ulykkesfrekvensen med to værktøjer: Fokus og åbenhed. Vi fremhæver byggepladser, der klarer sig godt, med fejring og diplomer ved 100, 250, 350 og 500 dage uden arbejdsulykker. Derudover fortæller vi om alle arbejdsulykker med fravær internt på en ordentlig og konstruktiv måde – hvad er der sket, og hvordan forhindrer vi, at det sker igen. Det handler ikke om at hænge nogen ud, men om at lære af hinandens fejl, fortæller Torsten Asklund.

Senest har virksomheden produceret en tegnefilm, der viser hvordan man skal agere på byggepladsen. Alle medarbejdere skal se filmen, inden de går i gang med arbejdet.

Indsats giver resultater

P.t. er Casas byggepladser gennemsnitligt på over 250 dage uden arbejdsulykker i træk, med flere pladser over 500 dage. D. 17. juni ville virksomheden have nået 75 dage helt uden arbejdsulykker, men så trådte en medarbejder et søm op i foden.

– Så er det bare op på hesten igen. Vi kommer ikke videre, hvis vi skjuler det, og vi lærer ikke, hvis vi ikke deler viden internt. Vi skal have en kultur, hvor et godt og sikkert arbejdsmiljø er en selvfølge. Alle skal tænke på deres egen og kollegers sikkerhed. En kultur, hvor man med ro i maven og stolthed kan sige ‘her er der styr på det’. Jeg er sikker på, vi nok skal nå de 75 – eller 100 – dage næste gang”, slutter Torsten Asklund.

Relateret indhold