Bygherreforeningen har sendt et høringssvar til Skatteministeriet i forbindelse med udkastet til den grønne Boligjobordning for 2016 og 2017. Heri anfører foreningen, at den foreslåede fradragsordning, som undtager beboere i lejeboliger, andelsboliger og ejerlejligheder, med mindre de har individuel råderet over den berørte del af bygningen, ikke er hensigtsmæssig. Resultatet vil blive, at ordningen på den måde ikke vil give en effekt i forhold til denne del af bygningsmassen, der repræsenterer omkring 20 procent af energiforbruget i bygninger. Og dermed går vi som samfundt glip af et stort potentiale for at nedbringe energiforbruget.
– Overordnet byder vi ethvert tiltag, der fremmer energioptimeringen af bygningsmassen i Danmark, velkomment. Den foreslåede fradragsordning vil uden tvivl have en effekt i forhold til det private boligsegment – primært enfamiliehuse – der står for mere end halvdelen af energiforbruget i bygningerne. Men fordi man stadig undtager beboere i lejeboliger, andelsboliger og ejerlejligheder fra fradragsmuligheden – med mindre de pågældende har individuel råderet over den berørte del af boligen (bygningen) – vil der fortsat ikke opnås nogen effekt i forhold til den del af bygningsmassen, der trods alt repræsenterer omkring 1/5 af energiforbruget i bygninger. Kravet om individuel råderet harmonerer nemlig dårligt med, at den overvejende del af den energibesparende effekt opnås i forbedring af klimaskærmen og fælles installationer, skriver Bygherreforeningen i høringssvaret og opfordrer til, at undtagelsen af beboere i lejeboliger, andelsboliger og ejerlejligheder genovervejes.
Kravet om individuel råderet harmonerer nemlig dårligt med, at den overvejende del af den energibesparende effekt opnås i forbedring af klimaskærmen og fælles installationer.
Høringssvar fra Bygherreforeningen
Samtidig opfordrer foreningen til, at loven i stedet suppleres med enkle regler, der knytter fradragsmuligheden direkte til energibesparende foranstaltninger, som kan gennemføres inden for rammerne af ejer- og beboerforholdet.
Bygherreforeningen mener desuden, at det er beklageligt, at andre tilskuds- og støtteordninger som ‘Tilskud til energirenovering’ og ‘Aftalt grøn byfornyelse’, der retter sig mod lejeboligsegmentet, af både lejere og udlejere generelt opfattes som meget administrativt tunge og derfor hidtil har været uden nævneværdig effekt i forhold til gennemførte energibesparende bygningsforanstaltninger.