Byggepladser fik besøg i fælles aktion

Byggeri, juletræer og pyntegrønt var i fokus, da Arbejdstilsynet, SKAT og politiet besøgte godt 50 virksomheder fordelt over hele landet.
Arbejdstilsynet gav i alt 24 reaktioner, og derudover vil 38 virksomheder få undersøgt forholdene nærmere af SKAT. Foto: Colourbox.
Arbejdstilsynet gav i alt 24 reaktioner, og derudover vil 38 virksomheder få undersøgt forholdene nærmere af SKAT. Foto: Colourbox.

Arbejdstilsynet, SKAT og politiet var torsdag på besøg hos godt 50 virksomheder fordelt over hele landet. Især virksomheder, der producerer juletræer og pyntegrønt, samt byggeri havde myndighedernes fokus. Besøgene skete som led i myndighedernes fælles indsats for at sikre ordnede forhold på det danske arbejdsmarked og fair konkurrencevilkår. Det skriver Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse.

De virksomheder, der fik besøg, var udvalgt, idet myndighedernes oplysninger tydede på en risiko for manglende moms- og skattebetaling samt problemer med arbejdsmiljøet eller illegalt arbejde.

Arbejdstilsynet har under besøgene blandt andet haft fokus på, at sikkerheden er i orden, når der bliver brugt maskiner som led i arbejdet. Samt at der er nem adgang til for eksempel toilet, håndvask og bad.

Arbejdstilsynet gav i alt 24 reaktioner i løbet af dagens kontrol. Af disse var fire for alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Desuden var fire udenlandske virksomheder ikke korrekt anmeldt i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

Styr på skatten

Udenlandske arbejdere ansat hos danske arbejdsgivere skal betale skat i Danmark af deres indtægt. SKAT har derfor under besøgene blandt andet haft fokus på, at de udenlandske arbejdere har et skattepersonnummer, og at der bliver indberettet korrekt skat. SKAT sammenholder oplysningerne fra kontrollerne med de informationer, myndighederne allerede har om virksomheden. Det kan give en hurtigt indikation af, om reglerne er overholdt.

– Kontrollerne foregår stille og roligt. Vi spørger ind til arbejdstider, ansættelsesforhold, timeregnskaber og bogføring. Nogle gange kan vi med det samme se, at der er noget galt, for eksempel at en medarbejder slet ikke er registreret hos SKAT. Andre gange skal vi tale med ejeren eller revisoren igen for at få mere at vide. Hvis tingene ikke stemmer, følger vi op på sagen, forklarer Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i SKAT.

Under aktionen konstaterede SKAT desuden en arbejdsgiver, der ikke havde fået tilladelse til at drive virksomhed. Trods dette var der flere medarbejdere ansat, som blev lønnet kontant.

Efter torsdagens aktion vil SKAT undersøge forholdene nærmere for 38 af de besøgte virksomheder.

Indsatsen for ordnede forhold på det danske arbejdsmarked og fair konkurrencevilkår gennemføres i samarbejde mellem SKAT, Arbejdstilsynet og politiet. Torsdagens besøg var året syvende landsdækkende aktion af sin slags.

Relateret indhold