Noget tyder på, at kimen til næste fase i byggeriets grønne udvikling skal findes i tilbageblikket på barndommens leg med byggeklodser. I hvert fald peger en række nye designstrategier, der under samlebetegnelsen design til adskillelse arbejdes med hos stadig flere aktører i byggeriet, kraftigt i den retning.
Design til adskillelse handler nemlig om at designe bygninger, bygningskomponenter og byggematerialer, så de let kan adskilles og udskiftes uden tab af vigtige funktioner eller egenskaber. Målet er nemmere og mere effektiv genanvendelse af ressourcerne, som skal indgå i kredsløb frem for at ende som affald. Og dét er idéer, som man nikker genkendende til i modulbranchen, der lever af at levere midlertidige præfabrikerede bygninger på udlejningsbasis.
Der hersker næppe tvivl om, at idéerne i modulbyggeriet vil vinde indpas i de kommende år, også i den del af byggebranchen, der opfører permanente bygninger.
Adm. direktør Claus Weppler Temporent
Intet går til spilde
– Det ligger i modulbyggernes DNA at designe, så intet går til spilde. Konceptet er, at du som kunde kan skræddersy dine midlertidige lokaler efter virksomhedens individuelle behov for funktioner, planløsning, kvadratmeter m.m. Det kræver fleksible konstruktioner, som let og effektivt kan skilles ad og sættes sammen igen på nye måder, ligesom de skal være designet til hurtig opsætning og nedtagning, siger adm. direktør Claus Weppler fra modulleverandøren Temporent, som bl.a. udlejer og leverer daginstitutioner, kontorlokaler og laboratoriefaciliteter til danske kommuner og private virksomheder.
– Vi benytter de samme komponenter til at opbygge enkeltmandskontorer, storrumskontorer, børnehaver, mødelokaler osv., ligesom modulerne f.eks. kan opføres i forlængelse eller stables. Skal der ændres i opbygningen undervejs i lejeperioden, fordi kundens behov ændrer sig, kan vi f.eks. hurtigt pille vægge ned eller sætte nye op. Og når lejeperioden er slut, bliver det hele skilt ad og kørt på lager, så komponenterne står klar til næste kunde. Det fungerer fuldstændigt ligesom et stort samlesæt, forklarer han.
Fremtiden for sig
Også uden for modulbranchen har man fået øjnene op for fremtidspotentialet i det præfabrikerede modulbyggeri. Således peger Statens Byggeforskningsinstitut i en rapport fra 2015 på præfabrikeret modulbyggeri som en effektiv måde at dække det stigende behov for billige ungdomsboliger i de store studiebyer på.
Det skyldes ikke mindst, at præfabrikation ifølge rapporten reducerer opførelsesudgifterne, ligesom dét, at modulerne er flytbare, gør det lettere at udnytte byernes tomme byggegrunde.
Derudover nævner den internationale tænketank The Ellen MacArthur Foundation i en analyse fra 2015 af Danmarks cirkulære økonomiske potentiale, at bl.a. øget brug af modulbyggeri kan være med til at sikre, at vi i højere grad bygger uden spild fremover.
– Der hersker næppe tvivl om, at idéerne i modulbyggeriet vil vinde indpas i de kommende år, også i den del af byggebranchen, der opfører permanente bygninger. Når bygninger, komponenter og materialer fra starten designes til nemt at kunne adskilles igen, reducerer man jo ikke kun spildet til gavn for bæredygtigheden. Der er også klare økonomiske gevinster forbundet med dét, at man vil kunne udskifte enkelte komponenter eller hurtigt omdanne f.eks. kontorlokaler til en daginstitution, understreger Claus Weppler.